Preşedintele Traian Băsescu a anunţat azi, într-o intervenţie la Palatul Cotroceni, că va respinge modificările la Codul Penal aprobate azi de Camera Deputaţilor, care scot preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici, afirmând că această prevedere face ca ANI şi DNA să-şi piardă obiectul muncii, fapt care ar constitui un "regres de 10 ani" pentru România.
Preşedintele a acuzat parlamentarii că vor să iasă de sub incidenţa ANI şi DNA, care investighează faptele de înaltă corupţie comise de funcţionarii publici, atacându-l şi pe premierul Ponta, care ar fi ales să plece în Johannesburg, la funerariile fostului preledinte sud-african Nelson Mandela, tocmai pentru a evita să fie asociat cu adoptarea acestor modificări la Codul Penal.
Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:
* Ce s-a întâmplat azi în Parlament este o altă probă că actuala putere are ca obiectiv să fie ferită de justiţie şi să acapareze toată puterea sau să facă inutilă puterea judecătorească. Modificările care s-au introdus azi la Codul Penal... Modificările la Codul Penal sunt dramatice şi dărmână 10 ani de muncă a ANI sau DNA. Politicienii se ridică din nou deasupra legii.
* S-a modificat articolul 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută pe mulţi dintre cei care au un proces în derulare, dacă sunt demnitari. Se mai introduce un aliniat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune. Dacă un membru al Parlamentului se află constituit ca parte a unui grup infracţional, în cazul în care nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, ceea ce este un obicei la noi, nimeni din grupul infracţional nu poate fi anchetat. Pare a fi o prevedere cu dedicaţie.
* Se modifică şi articolul 147 care constată că preşedintele, senatorii, deputaţii şi cei care exercită profesiuni liberale nu sunt funcţionari publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu am nevoie de această prevedre. Nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament. Scoţând preşedintele, senatorii, deputaţii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă - primari, consilieri - din categoria funcţionarilor publici, practic nu pot fi loviţi nici de situaţiile de incompabilitate, nu pot fi anchetaţi de DNA.
* Această modificare înseamnă 10 ani de regres. A fost greu până când s-au pus pe picioare ANI şi DNA pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Efectele modificărilor de azi sunt dezastruoase din punct de vedere al credibilităţii României.
* O tratez ca pe o chestiune ironică punerea preşedintelui în această categorie de ne-funcţionari publici, dar preşedintele prin definiţeie este un înalt funcţionar ales care e la dispoziţia serviciului public pe care îl are. Un senator sau un deputat este parte a unei puteri în stat. Puerea legislativă nu este un butic. Este o instituţie fundamentală a statului Român formată din senatori şi deputaţi, care la rândul lor sunt părticică a insituţiei. Nu putem confunda preşedinţia cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că funcţionarii de aici nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşini, de şoferi, de facilităţi de cazare, dar când vine vorba să răspundem în faţa legii domnii parlamentari vor să fie consideraţi buticari. La conflicte de interese la fel. Nu se poate! Sunt 10 ani de mers înapoi.
* Nu am nicio altă soluţie decât să resping această lege, să o atac la Curtea Constituţională dacă nu găsesc o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal aşa cum se află ele înscrise astăzi. Nu poţi să spui că eşti parlamentar, primar, consiler şi nu eşti în serviciul public.
* Nu numai incompatibilităţile sunt miza, ci şi abuzul în serviciu şi aşa mai departe. Foarte interesant este că vrem să nu fim responsabili ca parlamentari, primari, miniştri-parlamentari nici pentru hotărârile pe care le emitem, nici pentru abuz în serviciu. Aşa ceva nu este posibil. Dacă ar intra în vigoare aceste modificări la Codul Penal, din câte ştiu, peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, din care 8 sunt deja în instanţă. Ştiu că nu-i foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali aflaţi într-un proces de investigare la ANI. Sunt foarte multe dosare în derulare la DNA, sunt procese pe rol care vizează demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediat.
* Nu ştiu dacă cei care sunt încarceraţi ar putea beneficia se schimbarea Codului Penal, prin nu ştiu ce artificiu şi să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016.
* Cred că astăzi Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România. Aceste modificări nu se aflau pe ordinea de zi. Tare mă tem că atmosfera creată în jurul legii amnisitiei şi minelor a fost exact manevra care i-a permis preşedintelui (Camerei Deputaţilor Valeriu... n.r.) Zgonea să bage aceste modificări la Codul Penal. Ca şi la CFR Marfă, preşedintele PSD nu a fost aici. Ca şi la CFR, când s-a programat un soi de lovitură, dânsul a trimis să aprobe CSAT ce trebuia să aprobe Guvernul. Şi aici a fost programată această gravă lovitură pentru statul de drept într-o zi în care primul ministru nu se afla în ţară. Se vede stilul premierului de a spune că nu ştie. A ştiut foarte bine şi el şi Crin Antonescu. Măcar Crin Antonescu a argumentat de ce. L-am văzut la televizor spunând că asta crede dânsul. E un argument... În schimb, premierul s-a aflat întâmplător la Johannesburg. Nu mai pot păcăli pe nimeni că îşi continuă obiectivele loviturii de stat de anul trecut. Vor să submineze justiţia, ANI şi DNA.
* Voi respinge aceaste modificări la Codul Penal. Sunt convins că un timp mai îndelungat va arăta şi alte subtilităţi ale acestor modificări, dar cel puţin mesajul principal e că preşedintele dezavuează şi acţiunile din trecut şi acţiunea de modificare a Codului Penal care lasă fără obiectul muncii ANI şi DNA şi lasă în libertate un număr mare de infractori din clasa politică.