x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emmanuel Macron vizitează „Micul Paris” pe 24 august

Emmanuel Macron vizitează „Micul Paris” pe 24 august

de Marius Gîrlașiu    |    04 Aug 2017   •   10:10
Emmanuel Macron vizitează „Micul Paris” pe 24 august

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (39 de ani), va efectua o vizi­tă oficială în România, la sfârşitul acestei veri, aceasta fiind prima vizită a liderului de la Elysee într-o ţară din Europa de Est. Macron va sosi la Bucureşti pe 24 august și va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohan­nis și cu premierul Mihai Tudose, au anunţat ieri surse diplomatice.

Întâlnirea dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Klaus Iohannis, programată pe 24 august la Bucureşti, va fi cea de-a doua întrevedere dintre cei doi şefi de stat din această vară. Iohannis şi Macron s-au mai întâlnit şi în luna iunie, înaintea Consiliului European de la Bruxelles. Prima întâlnire dintre cei doi lideri politici, când s-au abordat teme precum spaţiul Schengen, bugetul zonei euro şi situaţia muncitorilor detaşaţi, a durat aproximativ o oră, Iohannis afir­mând la final că a fost o întrevedere „foarte, foarte bună”. „Am avut o primă întâlnire aşezată, bilaterală cu preşedintele Macron. Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene. Am propus, printre altele, ca proiectul buge­tului zonei euro, propus de preşedintele Macron, să fie deschis şi pentru alţii, pentru noi, care acum nu suntem în zona euro, dar avem acest obiectiv şi suntem interesaţi să colaborăm”, a susţinut Iohannis după prima întâlnire cu Macron. Administraţia Prezidenţială a confirmat, ulterior, că liderul de la Palatul Elysee a acceptat să viziteze România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Cel mai tânăr președinte din istorie

Emmanuel Macron s-a născut pe data de 21 decembrie 1977, fiind cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. El a câştigat turul al doilea al prezidenţialelor franceze cu 66% din voturile exprimate, contracan­didata sa, Marine Le Pen, fiind preferată de aproape 34% dintre francezii prezenţi la urne pe 7 mai. Macron, care are studii serioase de Filosofie, a fost bancher de investiţii pentru Banca Rothschild, fiind promovat în politică de fostul preşedinte socialist Francois Hollande, care l-a numit consilier pe probleme economice în 2012. În august 2014, Macron a devenit ministru al Economiei în Guvernul socialist, însă măsurile sale de dreapta i-au nemulţumit pe socialiştii francezi. Macron a părăsit Executivul la începutul anului 2016, iar în primăvara acelui an a înfiinţat mişcarea de centru „En Marche!” care l-a propulsat la Palatul Elysee. Mişcarea cetăţenească a devenit ulterior „La République en Marche”, partid politic care a obţinut majoritatea absolută în Parlamentul francez.

A scăzut cu 10% în sondaje

Popularitatea președintelui Macron a scăzut cu 10 procente în luna iulie, potrivit unui sondaj publicat în ziarul „Journal du Dimanche”. Această cădere reprezintă cel mai abrupt declin înregis­trat în cazul unui nou președinte francez din 1995 încoace. Datele arată că doar 54% dintre francezi s-au declarat multu­miți de Macron în luna iulie, față de 64% în luna precedentă. De asemenea, potrivit sondajului, ultimul președinte francez care a suferit un asemenea declin a fost Jacques Chirac, în anul 1995.

Profa i-a devenit soție

Emannuel Macron (39 de ani) este căsătorit cu Brigitte Trogneux (64 de ani), fost sa profesoară de teatru din liceu, pe care a întâlnit-o pe vremea când era un puşti de doar 15 ani. „La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Orice vei face, eu o să mă însor cu tine»”, a povestit Brigitte într-un interviu pentru „Paris Match”, anul trecut. Cei doi s-au căsătorit în 2007, iar Brigitte i-a fost alături pe toată perioada campaniei electorale care a precedat prezidenţialele franceze.

×