x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Listele PNL, fără tehnocraţi, dar cu protejaţi

Listele PNL, fără tehnocraţi, dar cu protejaţi

de Diana Lazăr    |    21 Oct 2016   •   13:21
Listele PNL, fără tehnocraţi, dar cu protejaţi
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Liberalii au validat ieri 35 de liste de candidaţi la alegerile parlamentare. Nici un tehnocrat nu se regăseşte deocamdată pe liste, dar Sorin Buşe, ministrul Transporturilor “se mai gândeşte” până luni. Surpriza PNL este Viorica Cherecheş, mama primarului din Baia Mare, arestat preventiv într-un dosar de corupţie.

"O zi istorică pentru PNL". Aşa a descris Alina Gorghiu validarea listelor de candidaţi pentru alegerile din 11 decembrie, anunţând că partidul a aplicat la sânge criteriile de integritate şi nu are candidaţi cu dosare penale. Şi totusi... numele Vioricăi Cherecheş, cea care deschide lista pentru deputaţi în judeţul Maramureş, este contestat de opinia publică prin asociere cu fiul ei, Cătălin, primarul suspendat din Baia Mare. Mama edilului arestat preventiv a fost şi ea audiată la DNA în dosarul fiului. Alina Gorghiu a afirmat însă că partidul analizează situaţia fiecarui om în parte, nu la pachet cu familia sa. "Nu mai suntem în perioada nazistă", a spus şi Mircea Dolha, liderul PNL Maramureş. Tot de la organizaţia sa va candida şi Anca Boagiu, un greu al fostului PDL, unul dintre liderii importanţi ai partidului la nivel de Bucureşti. Cum însă în Capitală, colegii nu o doresc pe liste, Boagiu a fost exilată în Maramureş pentru a-şi conserva postul de parlamentar.

O altă surpriză pe listele PNL este mutarea Luciei Varga la Constanţa, după ce anunţase cu surle şi trâmbiţe că nu are loc pe liste la Bihor, organizaţia din care provine. Paraşutarea unor oameni din afara organizaţiei a produs nemultumiri în rândul actualilor parlamentari constănţeni care nu se mai regăsesc pe liste. "Au scos oameni de 35 de ani, parlamentari la primul mandat, ca să le faca loc unora de peste 60. Super reformă! Ce să zic?", s-a plâns pentru Jurnalul Naţional, unul dintre deputaţii scoşi din joc. Din categoria “exilaţi” face parte şi Cătălin Predoiu, fostul şef PNL Bucureşti, care a fost trimis să candideze pentru Camera Deputatilor pe listele de la Călăraşi. La Senat, cap de listă va fi baronul local Răducu Filipescu. Deşi au impus nume cu notorietate la Călăraşi, unii liberali se tem că vor pierde. "PSD se aude că-l aduce pe Nicu Bănicioiu candidat. Păi rupe tot dacă e aşa. Bănicioiu a redeschis spitale în Călăraşi închise de Emil Boc, deci n-avem şanse", spun liberalii cu state vechi.

Tehnocraţii au rămas... doar unul

Dintre miniştrii Cabinetului Cioloş, despre care s-a spus că vor candida pe listele PNL, unul singur a mai rămas în cărţi şi acela se mai gândeşte până luni. Sorin Buşe, titularul de la Transporturi, are un loc rezervat de Ilie Bolojan pe listele de la Bihor, însa nu a dat încă un răspuns final. În schimb, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a spus pas ofertei PNL şi va rămâne în Guvern până la finalul mandatului. Un alt nume prezentat de liberali ca fiind tehnocrat pentru că nu a făcut politică niciodată este cel al Laurei Scântei, care va candida pe listele de la Iaşi. Scântei a fost pupila lui Tudor Chiuariu care a şi adus-o secretar de stat în Ministerul Justitiei pe vremea Cabinetului Tăriceanu. Restul listelor, inclusiv cele de la filiala Timiş - unde va candida Alina Gorghiu, dar şi cea de la Bucureşti, vor fi bătute în cuie în week-end şi validate în şedinţa de luni. Termenul final de depunere a listelor este 27 octombrie.

Mara Calista, consilierul personal al premierului Dacian Cioloş, a demisionat din funcţie pentru a candida pe listele PNL Teleorman. Calisa va ocupa prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor

 

×