x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei despre scandalul dezinfectanților: Toată lumea trebuie demisă, toți trebuie să plătească

Macovei despre scandalul dezinfectanților: Toată lumea trebuie demisă, toți trebuie să plătească

07 Mai 2016   •   22:43
Macovei despre scandalul dezinfectanților: Toată lumea trebuie demisă, toți trebuie să plătească
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, sâmbătă, în Prahova, referindu-se la scandalul dezinfectanților, că toți cei implicați ar trebui demiși și trași la răspundere, aceasta făcând o paralelă cu situația de la Colectiv și arătând că se pierde vremea cu rapoarte.

"Acum sunt mitinguri în București, legat de dezinfectanți. (...) Văd că se cer rapoarte peste rapoarte, domnule, lucrurile sunt foarte clare. Toată lumea trebuie demisă, toată lumea trebuie să plătească. Deci, eu i-aș demite pe toți de la început, toți directorii de spitale, toți din Ministerul Sănătății care au fost. (...) Toată lumea demisă, toată lumea care mai este încă în acel minister. Ce mai pierdem vremea să facem rapoarte? Ca să tragem de timp, da? Ca și cu Colectiv, se fac rapoarte, să vedem... Nu mai facem rapoarte, știm. Peste jumătate au murit din cauza bacteriilor, alții din cauza incompetenței, alții pentru că nu au vrut românii să-i trimită în afară pe banii altora", a spus Macovei.

În context, eurodeputatul a făcut trimitere la cazul Colectiv, arătând că medicii de la Bruxelles au spus că victimele erau infectate cu bacterii care nu se mai găsesc în Europa de mai mulți ani.

"Aș vrea să vă spun câteva lucruri despre cum se moare și corupția care ucide. Și o să mă refer la experiențe personale sau relatări directe pe care le-am avut cu doctorii din timpul de după Colectiv. La Spitalul Militar de Arși din Bruxelles au venit opt pacienți din România cu familiile lor. (...) Doctorii i-au văzut pe primii pacienți care au ajuns și (...) au spus așa: acești oameni sunt infectați cu bacterii care nu răspund la niciun antibiotic și care nu se mai găsesc în Europa de foarte mulți ani, se găsesc numai în Irak, Afganistan, în zona aceea de lume", a susținut Macovei.

De asemenea, Monica Macovei a precizat că familiile celor răniți în clubul Colectiv ar fi vrut să îi trimită la tratament în afara țării, însă ministrul Sănătății de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, nu ar fi fost de acord.

"Mi-au povestit cum a fost prima întâlnire cu ministrul Sănătății, cu Bănicioiu. Toți voiau să-și trimită copiii în afară, să-i vadă salvați. Și Bănicioiu le-a spus: 'păi, stați un pic, de ce să ne grăbim să-i trimitem noi în străinătate ca să facem de râs medicina românească, să arătăm că noi nu suntem în stare să-i tratăm?' (...) Deci pe el asta îl interesa, imaginea sănătății", a adăugat europarlamentarul.

Potrivit Monicăi Macovei, autoritățile române ar fi refuzat, în noaptea în care s-a produs incendiul, să trimită răniții la un spital din Ljubljana.

"În Ljubljana este un spital de arși foarte, foarte bun, vechi și cu tradiție. Și au spus așa lui Bănicioiu și primului-ministru: trimitem acum două avioane utilate, medicale, cu doctori, cu aparatură, cu tot, pe banii noștri și dați-ne cei mai grav bolnavi pe care-i aveți. Atunci, în noaptea în care s-a întâmplat! Și Bănicioiu și cu Ponta — Guvernul României a spus 'nu'. Pe mine m-au întrebat slovenii: pentru Dumnezeu, de ce au spus nu? Le-am povestit și eu scena cu Bănicioiu, zic: ca să nu ne facem noi de râs. Oamenii nu înțeleg. Cine poate să înțeleagă asta, că tu sacrifici oameni?", a mai spus aceasta.

Europarlamentarul Monica Macovei a participat la evenimentul de lansare a candidatului M10 la Primăria Albești Paleologu și a echipei de candidați ai partidului la Consiliul Local al aceleiași comune.

×