x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Decizia e definitivă

Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Decizia e definitivă

09 Apr 2014   •   19:19
Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Decizia e definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare de anul acesta, dând o decizie definitivă în acest sens.

Fostul senator liberal a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că Diaconu are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă.

BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului 'C.I. Nottara'.

Diaconu a avut câştig de cauză la Tribunalul Bucureşti, prima sentinţă fiind atacată cu apel.

"Cred că nici la admiterea la facultate nu am avut atâţia arici în burtă. Sunt foarte mulţumit şi împăcat", a declarat Mircea Diaconu după decizia magistraţilor la prima sentinţă, confirmată acum de CAB.

Biroul Electoral Central a motivase respingerea candidaturii lui Mircea Diaconu invocând definiţia sintagmei "funcţie eligibilă" din dicţionar. 

"Luând în considerare raportul Agenției Naționale de Integritate nr.5034/G/II/2011 privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu, ca urmare a exercitării concomitente a demnității de senator în Parlamentul României și a funcției de director-manager al Teatrului Nottara, Sentința civilă nr. 5153/16.09.2011 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 1195/2/2011 prin care a fosr respinsă contestația formulată de acesta, precum și Decizia nr. 3104/2012 prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de domnul Mircea Diaconu" și, "văzând faptul că, potrivit limbajului comun (...) prin funcție eligibilă se înțelege funcție care poate fi aleasă - conform Dicționarului explicativ român - în această categorie intrând și funcția de parlamentar european (...), domnul Mircea Diaconu se află în perioada de interdicție a ocupării unei funcții eligibile", se arăta în Decizia de respingere a candidaturii independente la europarlamentare a lui Mircea Diaconu.


×