x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştampilă portocalie pe ajutoarele de la UE

Ştampilă portocalie pe ajutoarele de la UE

de Adriana Duţulescu    |    27 Dec 2010   •   21:41
Ştampilă portocalie pe ajutoarele de la UE
Sursa foto: /contrasens.com

Faptul că Uniunea Europeană tri­mite în ţară tone de ulei, zahăr, făină, care trebuie să fie distribuite gratis populaţiei cu venituri reduse este mană cerească pentru PDL, care are ac­ces, practic, la o campanie electo­ra­lă fără costuri. Şi pentru că este va­labilă zicala "cine împarte parte-şi fa­ce", dacă alimentele sunt distribuite prin intermediul Consiliilor Judeţene, aco­lo unde acestea sunt conduse de PDL, primarii de la PSD şi PNL nu pri­mesc nici măcar un kilogram de za­hăr.

Un scandal pe această temă s-a desfăşurat anul trecut la Suceava, unde Gheorghe Flutur a împărţit ali­men­­tele de la UE doar primarilor de­mo­crat-liberali, apărând ulterior pro­pu­neri ca la nivel naţional de gestio­na­rea ajutoarelor să se ocupe nu au­torităţile locale, ci ONG-uri apolitice.

Anul acesta, democrat-liberalii şi-au pus de-a dreptul ştampila portocalie pe pungile cu zahăr şi făină de la Bruxelles, inspirându-se de la Elena Udrea, care, la petrecerea dată de PDL Bucureşti săptămâna trecută, a adus în faţa publicului un Moş Crăciun portocaliu şi chiar şi oameni de zăpadă în culoarea partidului.

Ca să nu rămână mai prejos, sena­torul PDL de Bacău Gabriel Berca (ex-PC, ex-PNL) a împărţit la 22 decembrie în judeţ felicitări portocalii cu numele său, şi unele cu numele său şi cu cel al ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, li­pi­te pe sacoşele cu mâncare de la Uniunea Europeană. În comuna Pră­jeşti, primarul afiliat lui Berca a des­cins pe uliţele înzăpezite cu jeep-ul lu­xos, în mijlocul bătrânilor săraci, însoţit de un Moş Crăciun şi de ca­mi­oane cu mâncare şi cu felicitări por­tocalii semnate de senatorul Berca. El le-a ţinut oamenilor şi un discurs care să le bage bine în cap faptul că uleiul, făina şi zahărul vin de la PDL.

În urmă cu un an, pedeliştii au fost de asemenea prinşi "în flagrant" furând alimentele de la UE pentru a le folosi în campania electorală – atunci se aflau în campania prezidenţială pentru Traian Băsescu. Fostul ministru al Tineretului, Plăcintă, senator de Vrancea, a trimis în colegiul său scrisori portocalii în care îi anunţa pe oameni că vor primi alimente, acestea fiind de fapt ajutoarele de la UE. Şi în Argeş, pedeliştii au distribuit sticle cu votcă pe care au lipit etichete cu sigla partidului şi fotografia lui Traian Băsescu.

Nici în Bucureşti, parlamentarii nu au ignorat faptul că pot stoarce un vot în perspectivă din Sărbătorile de iarnă. Astfel, deputatul PDL Ştefan Pirpiliu le-a expediat bucureştenilor din Sectorul 5 un calendar pe 2011 (foto sus) cu chipul său pe verso şi urări de "Sănătate şi multe bucurii în 2011" şi "La mulţi ani!" pe faţă şi verso. De­putatul a evitat culoarea portocalie în designul calendarului pe care destinatarii îl pot folosi cu siguranţă pentru a-şi număra "bucuriile": zilele până la pensie, până la salariu, alocaţia copilului sau expirarea ajutorului de şomaj!

E.U. iubeşte Bucureştiul. Oare de ce?
"Balul" atragerii voturilor a fost deschis însă de ministrul Elena Udrea, care este şi deputat PDL în Sectorul 6, încă din 15 decembrie. Udrea a trimis atunci la Colegiul Naţional "Elena Cuza" cadouri constând în calendare portocalii cu chipul său. Calendar care, fie vorba între noi, e mai mult un test de perspicacitate intitulat "cine se prinde pe ce an este", că în afară de bustul doamnei Udrea învelit în ie cu lozinca "E.U. ini­mioară Bucureşti" pe faţă şi lunile anului pe verso nu scria niciunde pe ce an este. Pe lângă calendarul atemporal, copiii au mai primit de la trimişii doamnei ministru o ciocolată şi un fel de Eugenii, că tot sunt marcă ro­mâ­nească şi merg şi la Capitală, ba chiar la Primărie unde Elena Ud­rea vrea să ajungă, dar nu recunoaşte.

×