x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Guvernele României şi Chinei analizează proiectul unei linii de mare viteză Bucureşti - Iaşi - Chişinău

Ponta: Guvernele României şi Chinei analizează proiectul unei linii de mare viteză Bucureşti - Iaşi - Chişinău

de Agerpres    |    02 Sep 2014   •   18:11
Ponta: Guvernele României şi Chinei analizează proiectul unei linii de mare viteză Bucureşti - Iaşi - Chişinău

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că Guvernele României şi Chinei analizează realizarea unei linii feroviare de mare viteză pe ruta Bucureşti-Iaşi-Chişinău care vine să înlocuiască iniţiativa privind unui astfel de proiect pe traseul Bucureşti-Constanţa.

"Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferată care permite această viteză, este un proiect la care Guvernul Chinei ţine foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut în vizita de la Bucureşti nu doar pentru România, ci pentru toate ţările din Europa Centrală şi de Est. Şi acum domnul Rus a intrat în discuţii mai avansate pentru că nu se poate face acest proiect pilot pe linia Bucureşti-Constanţa, acolo este coridor european şi Comisia Europeană se opune unui nou proiect. Însă cu ce am propus noi şi urmează să avem şi studiile de fezabilitate ar fi o linie care să lege Bucureşti-Iaşi şi mai departe spre Chişinău. Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul şi Estul Europei mi-aş dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă şi extreme de sigură", a declarat premierul român la Beijing, după vizita efectuată marţi la Tianjin.

În privinţa preţului unei linii de mare viteză, respectiv pentru limita maximă de viteză de 350 de km/h, Ponta a spus că preţul mediu este 20 de milioane de dolari pe kilometru.

"Însă eu cred că România are nevoie, nefiind distanţe atât de mari, are nevoie de tehnologia care prevede 200-250 km/h. Aţi văzut, pentru Bucureşti-Constanţa, viteza de 160 km/h schimbă fundamental datele problemei", a spus premierul.

Ponta a explicat că proiectul ar urma să fie unul integrat.

"Problema principală este de finanţare pentru că, cu siguranţă, nici nu avem noi atâţia bani alocaţi şi pentru fonduri europene 2014-2020, avem cu totul vreo şapte miliarde de euro pentru toată infrastructura şi cea rutieră şi cea navală şi cea aeroportuară. Deci, problema, în primul rând este de finanţare şi dacă finanţarea vine din China evident că proiectul va fi integrat în acest sens", a declarat premierul, întrebat dacă proiectul include şi achiziţia de trenuri de mare viteză din China.

Premierul a explicat că a mai discutat cu premierul Li Keqiang, dar şi în cadrul reuniunii cu reprezentanţii marilor companii chineze, despre stadiul actual al proiectelor pe energie 'grupul 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa, Rovinari şi Complexul Energetic Hunedoara'.

"Şi să vedem cum putem să ajungem cât mai repede la faza de execuţie. Din punctual meu de vedere aceste proiecte care asigură independenţă energetică pentru România şi capacitatea noastră de a avea suficientă energie nu doar pentru ţara noastră, pentru Moldova, ci şi posibilitatea de a exporta în ţările din regiune. Este un proiect strategic, iar în acest moment singurii parteneri care au capacitatea financiară şi mai departe, sigur, şi cea tehnologică sunt cei din China", a adăugat el.

Premierul a ţinut să puncteze că firma chineză cu care se poartă discuţii pentru Grupurile 3 şi 4 de la Centrala de la Cernavodă deţine tehnologia Candu.

"Era îngrijorat şi domnul Băsescu că nu ştiu chinezii. Compania chineză cu care suntem în discuţii avansate pentru Grupurile 3 şi 4 este cea care are tehnologia Candu, tehnologia canadiană cu care s-au produs şi primele două (reactoare de la Cernavodă - n.r.). Deci, pentru cei care au rămas un pic în urmă trebuie să ştie că orice tehnologie vom folosi în aceste proiecte este o tehnologie de cel mai înalt standard şi aprobată de UE", a declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta, soţia sa, europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, şi membri ai delegaţiei oficiale s-au deplasat marţi la Tianjin unde au vizitat parcul tehnologic Tianjin şi au avut o întrevedere oficială cu primarul oraşului Tianjin, Huang Xing Guo.

Deplasarea către Tianjin s-a făcut cu trenul de mare viteză care a rulat cu o viteză de aproape 300 de kilometri la oră, reuşind să parcurgă distanţa Beijing-Tianjing, peste 125 de km, în 33 de minute.

Vizita a continuat cu o prezentare la parcul tehnologic din Tianjin unde sunt prezente cu unităţi de producţie 300 dintre cele 500 cele mai puternice firme ale lumii din domenii precum IT, componente auto, produse bio, construcţii maşini etc. Premierul român a făcut şi un tur al fabricii de matriţe pentru automobile, uzină care exportă şi în România.

Primarul oraşului Tianjin i-a întâmpinat pe înalţii oaspeţi români, mulţumindu-le că au adus cu ei 'o ploaie de bunăstare', având în vedere că în regiune nu a mai plouat în ultima perioadă. Premierul român a mulţumit pentru primirea făcută şi a remarcat dezvoltarea extraordinară pe care regiunea Tianjin a parcurs-o în ultimii ani.

În partea a doua a zilei premierul urmează să fie primit de preşedintele R.P. Chineze Xi Jinping şi să aibă o întrevedere cu Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a R. P.Chineze, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PCC.  

×
Subiecte în articol: tren mare viteza Victor Ponta China