x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul îşi asumă doar dezbaterea pe salarizare

Guvernul îşi asumă doar dezbaterea pe salarizare

de Dan Radu    |    07 Apr 2016   •   19:55
Guvernul îşi asumă doar dezbaterea pe salarizare

Lefurile bugetarilor vor fi mărite începând cu a doua jumătate a acestui an, Ministerul Muncii urmând să pregătească o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens la începutul săptămânii viitoare. Actul normativ are scopul de a elimina suprapunerile grilelor salariale cauzate de creşterea salariului minim. Legea salarizării unice a bugetarilor va fi doar dezbătută, aplicarea fiind amânată spre orizontul 2018.

Deciziile au fost anunţate după şedinţa de Guvern de ieri, premierul Dacian Cioloş explicând că un guvern de tehnocraţi cu mandat limitat nu îşi poate asuma răspunerea politică pentru o lege cu aplicare multianuală. O mărire a salariilor bugetarilor este însă necesară, în opinia guvernanţilor, pentru că creşterea salariului minim, din a doua jumătate a anului, va face ca grilele salariale ale angajaţilor la stat să se suprapună. Potrivit Guvernului, salariile vor creşte în medie cu 5%, măririle urmând să fie de până la 20% în special în cazul celor cu salarii apropiate de cel minim. "Vom veni cu majorări în funcţie de categorii. Majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie vorbim de o creştere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. "Am avut la un moment dat 24 de clase de salarizare din 100 care s-au suprapus în plată după modificările numeroase legate de salariul minim", a adăugat acesta.

Legea, amânată din raţiuni politice

Premierul Dacian Cioloş a afirmat că Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi iniţiată şi pusă în dezbatere de actualul Executiv, însă aplicarea acesteia trebuie să rămână în sarcina unui viitor Guvern. "O a doua abordare cu care vom veni, complementară acestui proiect de ordonanţă, este un proiect de lege pe care vreau să îl punem doar în dezbatere publică, care să vină cu o abordarea multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară pe care să o gândim şi în corelare cu reforma administraţiei publice pe care o pregătim", a declarat Cioloş. "O reformă a administraţiei publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că din punct de vedere politic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că este de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să supunem dezbaterii publice un astfel de proiect care să fie în coerenţă şi cu reforma administraţiei", a mai spus prim-ministrul. Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut cu sindicatele şi societatea civilă în perioada următoare.

 

×
Subiecte în articol: salarii salarizare