x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de luni. Imam Bayaldî (rețeta lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de luni. Imam Bayaldî (rețeta lui Bacalbașa)

06 Iul 2015   •   14:38
Rețeta zilei de luni. Imam Bayaldî (rețeta lui Bacalbașa)
Sursa foto: Picasa 3.0

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal vinetele, ca doar va spusei. In traducere, inseamna imamul a lesinat.

Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de miercuri. Prăjitura Greta Garbo (varianta ardeleană)

Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi, insa, a uitat sa cumpere alimente iar sotia lui a fost nevoita sa gateasca numai cu ceea ce mai ramasese in camara, respectiv vinete, ardei si ulei de masline. Ea a pregatit un fel de mancare ce a fost pe placul imamului care a si laudat-o. A doua zi, femeia i-a spus sotulu sa cumpere si ulei de masline, daca tot face piata. El s-a mirat, pentru ca stia ca mai este un vas plin in camara. Atunci, nevasta i-a spus ca l-a pus pe tot in mancare : “ Ai vazut ca, desi nu era nici un pic de carne, mancarea a fost foarte gustoasa, pentru ca am scaldat vinetele in ulei. “Auzind ca a mancat ceva pregatit cu un vas intreg de ulei de masline, scump, imamul a lesinat!

Vezi și mai multe rețete AICI -  Cartea de bucate AS

Reteta nu-i nici pe departe atat de complicata pe cat pare. Constantin Bacalbasa in “Dictatura gastronomica” zice asa:

Ia patlagele vinete mici, curata in lung si la intervale late o suvita din coaja, cresteaza-le si impaneaza-le cu usturoi. 

Citește rețeta mai departe pe ANTENA SATELOR.


×