x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tarie - O horinca inainte de masa

Tarie - O horinca inainte de masa

de Francisca M. Catana    |    03 Sep 2006   •   00:00
Tarie - O horinca inainte de masa

A venit timpul ca fructele cazute pe pamant sa fie adunate si puse in butoaie la macerare, pentru ca mai tarziu sa putem fierbe cu drag horinca.

A m baut pentru prima oara horinca acum cativa ani, in timpul unei excursii organizate prin judetul Maramures. Localnicii, oameni primitori si cumsecade, ne-au servit atunci cu o branza in burduf, cu masline si cu cate un paharel cu horinca de mere. "Beti, ca asa ceva nu mai gasiti nicaieri in Romania si nici in lume, numai noi o facem atat de buna", ne-a indemnat atunci un morosan, producator autorizat de horinca din zona, dupa cum singur se intitula.

OBTINERE. Horinca se produce prin metoda distilarii din diferite fructe puse la fermentat: mere, pere sau prune. Fructele se pun in cazanul de cupru inchis ermetic, la o sursa de foc. Potrivirea focului este foarte importanta. Nu trebuie sa fie foarte tare si sa arda repede. Nu poate fi lasat insa nici prea mic, pentru ca astfel terminarea unui singur cazan ar dura foarte mult. Langa cazan trebuie sa existe si un racitor, acesta fiind tot un vas de cupru, de dimensiuni mai mici, care contine apa rece de munte. Procesul de distilare este destul de complex. Cei care stiu cum se fierbe horinca au mostenit procedeul din tata-n fiu.

Horinca se bea inainte de masa, intr-un ritm potolit, la temperatura camerei, incalzita chiar putin in palma, pentru a-si exalta aroma.

Batranii moroseni aveau obiceiul de a bea inainte de masa o horinca, doua, trei (fiecare dupa putere), dar nu inainte de a manca niste masline. Alcoolul nu este bun pe stomacul gol, pentru ca distruge celula hepatica, una dintre celulele nobile, care nu se mai reface.

Bauturi cu traditie romaneasca

Horinca se obtine in urma distilarii fructelor fermentate cu ajutrul unui alambic si al unui racitor. Tot astfel se obtin si alte bauturi traditionale romanesti ca tuica, rachiul sau palinca, denumite astfel in functie de regiunea de preparare. Calitatea acestor bauturi este apreciata dupa siragul de margele pe care il realizeaza atunci cand este turnata in pahare.

Reteta - Horinca de mere

Se aduna merele si se baga toate in butoaie, unde se lasa o perioada la fermentat. Depinde de soiul merelor cati litri de horinca vor iesi. Din vreo 200 de kilograme de borhot ies in jur de 18-20 litri de horinca. Intai se distileaza borhotul, iar prima zeama iesita din cazan, cu o tarie de 30 de grade alcool, se lasa la racit, dupa care se mai fierbe o data. Abia acum iese horinca, avand o tarie de 50%-60% alcool. Se serveste de obicei ca aperitiv, insotita de cateva masline.
×
Subiecte în articol: bucataria de week-end horinca