x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Regina in tara straina - Dana Dragomir, prima naistA profesionistA din lume

Regina in tara straina - Dana Dragomir, prima naistA profesionistA din lume

de Dana Andronie    |    11 Iul 2006   •   00:00
Regina in tara straina - Dana Dragomir, prima naistA profesionistA din lume

Pentru suedezi este regina naiului. Pentru romani este o straina. In spatele numelui de scena PanDana se afla prima naista profesionista din lume. Un amanunt: Dana Dragomir (pe numele ei adevarat) este 100% romanca.

Dupa ce a devenit regina intr-o tara straina (in Suedia, mai exact), Dana Dragomir indrazneste sa spere ca intr-o buna zi din viitorul foarte apropiat va fi cunoscuta si de publicul din tara sa natala. Isi doreste foarte mult acest lucru, dar nu e dispusa sa plateasca un pret prea mare pentru a-si realiza visul. Ce vis! Sa visezi sa ti se recunoasca meritele la tine acasa, cand lumea-ntreaga iti cunoaste de mult valoarea! Primul pas in acest sens este proiectul Island. Impreuna cu fetele de la Amadeus, PanDana (atentie, nu va fi al cincilea instrument!) va concerta in Romania, dar si in Bali, Singapore, Egipt etc. Un alt proiect important este colaborarea ei cu Sarah Brightman pentru realizarea unui superconcert la Atheneum, in Bucuresti. Sa speram ca se vor scoate la vanzare biletele pentru realizarea visului PanDana. Spectatori vor fi!

Hit in Suedia


Jurnalul National: Ai plecat din tara cu un contract sau ai "dezertat"?
Dana Dragomir: Am avut un contract. Un impresar din Orientul Mijlociu a venit in Romania si m-a vazut la Continental. Aveam 19 ani si cantam impreuna cu formatia Accord, care acum nu mai exista. Am prins contractul in Kuveit si in Liban.

Cand ai parasit definitiv Romania?
Doi ani mai tarziu. Si am plecat tot cu un contract, dar de aceasta data la Las Vegas. Am locuit ceva timp in America. Urma sa fiu lansata ca un superstar. Aveam personal manager, stage manager... Trebuia sa fiu mai intai antrenata pentru a obtine concerte in America.

Te-ai "antrenat" si cu Nana Moskouri?
Da (rade). Mai tarziu, in 1993, cand am semnat un contract in Suedia. A fost o mare gala in Germania, la care am participat si eu. Atunci am cunoscut-o pe Nana. In culise mi-a zis ca-i place foarte mult naiul, iar eu am intrebat-o din ce tara vine. M-am facut de cacao.

Cu cine ai mai avut onoarea?
Cu Bryan Adams, Michael Bolton, Brian May (Queen).

Acum mai este vreun suedez care sa nu fi auzit de PanDana?
Nu cred. Prima mea piesa care, in 1991 a ajuns hit in Suedia - "Mio min Mio" - a fost scrisa de Benny Andersson, de la ABBA. Aceasta piesa a fost compusa special pentru un film. Scriitoarea cartii dupa care s-a facut filmul, Astrid Lindgren, a murit acum cativa ani, la varsta de 90 de ani. Povestea e urmatoarea: un baietel orfan a fost crescut de matusa si unchiul lui. El s-a rugat la Dumnezeu ca sa-l duca la tatal lui, in Ceruri. Dumnezeu a venit, iar baietelul se agata de barba lui si ajunge in Ceruri. Filmul inseamna foarte mult pentru poporul suedez.

Mai ales ca muzica a fost compusa de Benny Andersson...!
Da. Sansa mea a fost ca, atunci, Benny a avut nevoie de un nai! Melodia a intrat pe primul loc in topul muzical suedez, desi in acelasi an cea mai mare stea suedeza, Karola, castigase la Milano Eurovisionul. Iar melodia ei a obtinut locul doi, dupa "Mio min Mio". Pana atunci nici o alta piesa instrumentala nu intrase in topul suedez. Acesta a fost trenul meu...

Cu o singura piesa poti cuceri lumea?
Da. "Mio min Mio" a ajuns in topurile muzicale europene. S-a vandut in peste 1.000.000 de exemplare, in toata lumea. Am luat si discul de platina, in Suedia.

Descoperita de Paraschiv Oprea


Esti prima naista profesionista din lume?
Da. Dar am ajuns la nai dupa ce am studiat opt ani pianul. Aveam la scoala un baiat mai mare ca mine si-mi placea cum imita pasarile, cu ajutorul naiului. Intr-o luna am invatat sa cant doua melodii si am luat treapta! Am studiat cu Cornel Pana. De cum am pus mana pe nai, mi-am dat seama ca acesta este instrumentul meu. Primul profesor mi-a zis ca nu vrea fete la nai. Dar eu am continuat. Am fost descoperita de dirijorul "Rapsodiei Romane", Paraschiv Oprea. M-a luat in orchestra, am mers in turnee, cand aveam doar 16 ani.

Cand l-ai intalnit pe sotul si managerul tau?
Klas era responsabil de partea artistica la Canalul 1 din Suedia. El insusi a fost o persoana importanta pentru suedezi. A introdus muzica pop in Suedia, i-a descoperit pe Beatles-i si i-a adus la suedezi. A lucrat cu ei o perioada buna de timp. Fiind international manager la cea mai mare casa de discuri din Suedia - Electra - a avut puterea sa-i aduca si pe Whitney Houston, pe Jimi Hendrix... Ma invitase la o emisiune si atunci mi s-a parut ca se tinea dupa mine. Mai tarziu mi-a explicat ca asa proceda cu fiecare artist, ca sa fie sigur ca ajunge pe scena, ca se da jos de pe scena... Ne-am casatorit si mi-a devenit manager. El mi-a dat numele de scena.

Ai vrea sa fii cunoscuta si in Romania?
Ca artist vrei sa fii cunoscut peste tot. Da, vreau sa fiu cunoscuta si in tara mea. Depinde ce pret trebuie sa platesc pentru asta.
×
Subiecte în articol: antimonden tara suedia