x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala cronică pe care românii nu prea știu dacă o au

Boala cronică pe care românii nu prea știu dacă o au

09 Ian 2017   •   18:39
 Boala cronică pe care românii nu prea știu dacă o au

Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică rară, a cărei cauză nu se cunoaște, ce afectează plămânii și determină în timp cicatrizarea acestora. De obicei pacienții acuză lipsa de aer chiar și în condiții de efort fizic normal, care se accentuează progresiv. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA – a lansat prima campanie de informare despre fibroza pulmonară idiopatică (FPI), scrie ziarulring.ro.

În anul 2013, The National Institute for Health and Care Excellence (Marea Britanie) atenționa că fibroza pulmonară idiopatică era cunoscută de cadrele medicale într-o foarte mică măsură. Multe cazuri încă rămân nediagnosticate. Prin campania #RespirăSperanță, lansată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA – în colaborare cu Societatea Română de Pneumologie (SRP), se dorește a se atrage atenția asupra acestei boli cumplite, a cărei cauză nu este cunoscută. Campania se adresează pacienților.

Evoluţie imprevizibilă
Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este cea mai frecvent întâlnită formă de pneumonie interstițială cronică, progresivă, fibrozantă. Boala are o evoluție clinică imprevizibilă, caracterizată prin declinul progresiv al funcției ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei și deces.

×