x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fătul, afectat de aerul poluat respirat de mamă. Particule de carbon negru găsite în placentă (studiu)

Fătul, afectat de aerul poluat respirat de mamă. Particule de carbon negru găsite în placentă (studiu)

18 Sep 2019   •   16:25
Fătul, afectat de aerul poluat respirat de mamă. Particule de carbon negru găsite în placentă (studiu)

Particule de carbon negru din aerul poluat au fost găsite în placentă, ceea ce indică faptul că bebelușii nenăscuți sunt expuși direct particulelor de carbon produse de mașini, scrie The Guardian. Carbonul negru este un factor poluator care rezulta din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor şi a biomasei.

Cercetarea reprezintă primul studiu care arată că barierele placentei pot fi penetrate de particulele respirate de mamă. Au fost descoperite mii de particule minuscule pe milimetru cub de ţesut în fiecare placentă analizată. 

Legătura dintre expunerea la aerul toxic şi creşterea numărului de sarcini pierdute, de naşteri premature şi greutatea scăzută la naştere este bine stabilită. 

Problemele apărute în stadiul fetal pot avea consecințe pe toată durata vieții. „Aceasta este cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. Toate organele sunt în dezvoltare. Pentru protejarea generațiilor viitoare, trebuie să reducem expunerea.”, a spus profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt, din Belgia, care a condus studiul.  Acesta a mai punctat faptul că reducerea poluării este responsabilitatea guvernelor, însă oamenii trebuie să evită șoselele aglomerate cât pot de mult.

În cadrul studiului, publicat în revista Nature Communications, au fost examinate 25 de placente de la femei nefumătoare din oraşul Hasselt. Aici, nivelul de poluare este mult sub limita UE, deşi peste limita OMS. Cercetătorii au folosit un laser pentru a detecta particulele de carbon negru, care au o amprentă unică.

În fiecare caz, ei au descoperit nanoparticule în placentă şi numărul acestora a coincis cu nivelul de aer poluat inspirat de mame. A rezultat o medie de 20.000 de nanoparticule pe milimetru cub în placentele mamelor care locuiesc în apropiere de drumuri principale. Pentur cele care locuiesc mai departe, media a fost de 10.000 de nanoparticule pe milimetrul cub. 

Prezența particulelor de carbon în placenta fetală înseamnă că este foarte posibil ca fătul să fie expus la poluare, după cum afirmă Nawrot. Analizarea sângelui fetal pentru a detecta particulele este în curs, la fel ca şi cercetarea pentru a vedea dacă particulele afectează ADN-ul. 

„Este foarte greu să oferim oamenilor sfaturi practice, pentru că toată lumea trebuie să respire.”, a spus profesorul Nawrot. „Ceea ce oamenii pot să facă este să evite șoselele aglomerate cât de mult pot. Pot exista niveluri foarte mari de poluare pe lângă șoselele aglomerate, iar la doar câțiva metri mai încolo nivelul poate să fie mai mic.”.

×