x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ebola a păşit în Europa

Ebola a păşit în Europa

de Magda Marincovici    |    07 Oct 2014   •   20:17
Ebola a păşit în Europa
Sursa foto: Chema Moya/EPA/Intact Images
În premieră, o infirmieră a luat virusul Ebola de la un pacient internat într-un spital din Madrid
Autorităţile spaniole au anunţat că o infirmieră a luat virusul Ebola de la un pacient aflat într-un spital din Madrid. Soţul infirmierei şi alte trei persoane au fost spitalizate, deoarece prezintă risc major de boală. Iar Franţa nu exclude ca, în următoarele 18 zile, să fie în situaţia de a anunţa un eventual caz de Ebola. Aşadar Ebola a păşit în Europa!

O infirmieră spaniolă care nu a călcat vreodată în Africa a contractat virusul Ebola. Ea a făcut parte din echipa care a asigurat îngrijirea medicală a celor doi bolnavi repatriaţi în Spania din Liberia. Acesta este primul caz de Ebola contractat în Europa de un pacient care nu a călătorit în Africa. Infirmierea a fost spitalizată la sfârşitul săptămânii trecute. Ieri dimineaţă, comisia europeană a cerut Spaniei clarificări pentru depistarea faliei din sistemul sanitar spaniol care a permis contaminarea. Până acum se ştie că infimierea are 44 de ani, este căsătorită, nu are copii şi munceşte de peste 15 ani la Spitalul Carlos III din Madrid, ne informează ziarul spaniol El Pais. Infirmierea a făcut parte din echipa medicală care s-a ocupat de cei doi misionari spanioli repatriaţi în Spania în august şi, respectiv, în septembrie, după ce au contractat virusul Ebola în Africa. Se ştie că ambii misionari au decedat.

Potrivit Reuters, primele simptome ale infecţiei au apărut în 30 septembrie, dar infirmierea a apelat la serviciul de urgenţă abia şase zile mai târziu, când ea a revenit din concediu. Infirmiera a făcut două teste pentru confirmarea diagnosticului de infecţie Ebola. La ora actuala, starea de sănătate a pacientei este stabilă, dar prezintă febră. Ea primeşte îngrijire medicală într-o unitate specială a Spitalului Alcorcon de la marginea Madridului. Se pare ca au fost inventariate vreo 30 de persoane cu care aceasta a intrat în contact. Ieri, Reuters anunţa că trei dintre aceste persoane, printre care soţul infirmierei, sunt spitalizate, deoarece sunt prezintă risc major.

La fel de importantă ca vindecarea pacientei este şi aflarea modului cum a contractat infirmierea virusul Ebola. Ministrul spaniol al Sănătăţii, Ana Mato, anunţa, la începutul acestei săptămâni, că se derulează o anchetă care să răspundă la această chestiune. Infiermiera a fost în contact de două ori cu unul dintre misionarii afectaţi de Ebola: o dată când acesta era în viaţă şi a doua oară, la decesul acestuia. Acest episod a declanşat o amplă polemică în Spania în privinţa echipamentului de protecţie purtat de personalul medical care intră în contact cu pacienţi afectaţi de Ebola. Se pare că infirmiera ar fi purtat o uniformă de nivelul 2 de protecţie în loc de una de nivelul 4.

Pe de altă parte, ieri, presa franceză anunţa că, potrivit unui model de propagare a virusului febrei hemoragice Ebola, care afectează în prezent Africa vestică, Franţa se plasează în eşalonul doi al ţărilor în funcţie de riscul de boală. Astfel, potrivit acestui scenariu, în următoarele 18 zile, Franţa ar putea să se confrunte cu primul caz de Ebola. Mai trebuie spus că primul pacient diagnosticat cu Ebola pe teritoriul SUA se află în continuare în stare gravă.

×