x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hepatita C, HIV, raceala, pe cale de disparitie? A fost descoperita secventa de cod genetic prin care se multiplica rinovirusurile!

Hepatita C, HIV, raceala, pe cale de disparitie? A fost descoperita secventa de cod genetic prin care se multiplica rinovirusurile!

05 Feb 2015   •   14:29
Hepatita C, HIV, raceala, pe cale de disparitie? A fost descoperita secventa de cod genetic prin care se multiplica rinovirusurile!

O echipa de cercetatori de la Universitatile din Leeds si York au reusit sa identifice secventa de cod prin care se multiplica virusul gripal, descoperirea fiind publicata in prestigioasa publicatie "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Descoperirea este considerata revolutionara, avand in vedere ca prin intermediul ei se va putea interveni in procesul de dezvoltare al virusului in interiorul organismului sau in trecerea sa de la o persoana la alta.

Cercetarea oamenilor de stiinta a vizat identificarea secventei genetice implicate in procesul de multiplicare in ARN-ul (Acid Ribonucleic) rinovirusurilor, responsabile in declansarea nu numai a gripei, ci si a hepatitei C, encefalitei si chiar a HIV.

Prin posibilitatea oferita de controlul acestei secvente genetice, se poate ajunge la crearea unor medicamente care sa impiedice virusul sa se inmulteasca si, prin izolarea acestuia, sa dispara.

"In dezvoltarea normala a unui virus, la nivel molecular, sunt transmise informatii prin intermediul unor semnale, pe care pana acum nu le puteam interpreta. Conceptualizand lupta pe care o ducem impotriva multiplicarii virusului ca un razboi, putem spune ca descoperirea noastra poate fi echivalata cu descoperirea masinii prin care virusul isi coda mesajele. Am demonstrat nu numai ca putem descifra aceste mesaje, ci si ca le putem impiedica transmisia si stopa virusul", a declarat Peter Stockley, profesor la Universitatea din Leeds, conducatorul studiului.

"Primele noastre observatii au condus la concluzia asupra existentei unui sistem de codare, si am continuat studiul incercand sa identificam modelul de criptare folosit. Urmatorul pas va fi demonstrarea valabilitatii ideilor noastre in studiul clinic pe animale. Procesul poate dura ani, chiar zeci de ani, dar in cazul unui succes, vom putea spune ca am rezolvat mare parte din problemele medicale ale lumii contemporane generate de virusuri", a declarat profesorul Reidun Twarock, conducatorul departamentului de Matematica de la Universitatea din York, co-autor al studiului.

×