x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Igiena somnului: aerisirea dormitorului şi fără filme cu violenţă

Igiena somnului: aerisirea dormitorului şi fără filme cu violenţă

de Florin Condurateanu    |    26 Noi 2018   •   20:50
Igiena somnului: aerisirea dormitorului şi fără filme cu violenţă
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Cu necazurile întâmpinate de unii în privinţa somnului nu este de glumit. Psihiatria afirmă că tulburările de somn însoţesc toate bolile psihice. Combaterea dezechilibrelor în somn este hotărâtă doar de medici, dar şi alte metode sunt de luat în seamă în afara medicamentelor.

 

Înainte de a recurge la tratamentul medicamentos împotriva insomniei trebuie să se aplice unele măsuri simple, de bun simţ, pentru a înlesni un somn normal, odihnitor. Pentru că există o aşa-numită igienă a somnului. Astfel, camera de somn trebuie aerisită înainte de încercarea de a adormi. Nu e cazul ca omul să se lungească în pat imediat după cină, căci apare refluxul gastro-esofagian, cu reîntoarcerea mâncării pe contrasens, prin esofag, până în gură. Refluxul se alătură arsurilor simţite pe esofag, disconfortului urcării alimentelor iarăşi în cavitatea bucală, provocând tuse şi incapacitatea de a dormi. Cei cu reflux trebuie să pună sub cap două perne, nu una, pentru a ridica trunchiul şi capul. Înainte de somn nu e cazul să se vizioneze filme cu scene de violenţă, nu trebuie să se citească cărţi poliţiste cu tensiune şi mistere. Patul este legat de somn. Prin urmare, este contraindicat învăţatul în pat, la fel cum este şi mâncatul în moţul patului.

O plimbare în jurul locuinţei de o jumătate de oră înainte de somn este binevenită. O întrerupere a somnului în timpul unui episod de somn rapid, din acelea scurte, cu vise, cu mişcarea globilor oculari, este nocivă. În acele secvenţe de somn rapid sertarele creierului se deschid, se închid, stocând impresiile, unele intrând în memorie, altele fiind eliminate. Visele apar mai ales spre dimineaţă, dar aceste vise se şi uită frecvent, nu sunt amintite şi povestite. Medicii susţin că acel îndemn de a număra oile de pe o pajişte, numărând până la sute ca să adormi, nu are niciun substrat ştiinţific, este o legendă. Pentru a adormi, este bine să te gândeşti la excursii plăcute, la un concediu în peisaje frumoase.

 

Dacă te-ai trezit fără motiv în miezul nopţii şi încerci să readormi, dar nu reuşeşti, sfatul medicilor este să nu te chinui ore întregi, învârtindu-te în aşternut. Mai bine renunţi la somn până dimineaţa şi te apuci să citeşti, să faci unele treburi în birou. A doua noapte vei simţi oboseală şi vei dormi ca un prunc.

×
Subiecte în articol: somn