Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni se desfiinţează, comasându-se la Institutul Clinic Fundeni şi, astfel, revenindu-se la forma în care a funcţionat din anul 1959 până în 2009.
În şedinţa de Guvern a fost aprobată Hotărârea privind reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, informează Ministerul Sănătăţii.
Conform actului normativ, Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, unităţi sanitare publice cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii se desfiinţează ca urmare a comasării prin absorbţie şi preluarea activităţii acestora de către Institutul Clinic Fundeni.
În cadrul Institutului Clinic Fundeni vor fi organizate, pe langă alte structuri, trei centre medicale pentru transplant medular, pentru boli digestive şi transplant hepatic, precum şi pentru uronefrologie, care vor avea independenţă medicală, dar care vor funcţiona fără personalitate juridică, arată un comunicat al MS.
Centrele sunt conduse de un şef de centru, conform prevederilor Legii 95/2006.
În noua sa organizare juridică, Institutul Clinic Fundeni va prelua prin protocol de predare-preluare patrimoniul şi personalul unităţilor sanitare care se desfiinţează.
Institutul Clinic Fundeni a funcţionat în această organizare încă din anul 1959, având o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală,
digestivă, hematologică etc.
În anul 2009 s-a luat decizia ca acest institut să fie separat în trei unităţi sanitare, prin înfiinţarea celor două institute, Institutul Clinic de Uronefrologie
şi Transplant Renal Fundeni şi Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
Separarea Institutului Clinic Fundeni a fost determinată de necesitatea realizării unor centre de varf în care să se desfăşoare în mod coordonat şi sincronizat
activitate clinică, de cercetare, experimentală şi didactică. De asemenea, s-a urmărit o fluidizare în organizarea internă, prin reunirea necesităţilor în domeniul chirurgical, clinic, de cercetare sau didactic.
Cu toate acestea, în perioada cât au funcţionat separat, în cele trei institute s-au produs numeroase disfuncţionalităţi din punct de vedere organizatoric.
Cele trei institute s-au confruntat cu imposibilitatea gestionării în mod eficient a spaţiilor, echipamentelor şi a altor bunuri de folosinţă comună. Mai mult, la
nivelul celor trei institute au existat dezechilibre în ceea ce priveşte asigurarea resurselor umane necesare funcţionării tuturor structurilor.
După o analiză asupra acestei situaţii, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis reorganizarea Institutului Clinic Fundeni, prin construirea unei structuri unitare, capabilă să gestioneze în mod eficient activitatea medicală şi administrativă de pe platforma Fundeni.
În urma reorganizării, se vor reduce la jumătate numărul funcţiilor de conducere, de la zece funcţii cât au în prezent cele trei instituţii, la patru funcţii cât va deţine noua structură.