x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Orele la care NU trebuie să mănânci PRÂNZUL dacă vrei să SLĂBEŞTI

Orele la care NU trebuie să mănânci PRÂNZUL dacă vrei să SLĂBEŞTI

de Anca Arambaşa    |    13 Dec 2016   •   20:48
Orele la care NU trebuie să mănânci PRÂNZUL dacă vrei să SLĂBEŞTI
Sursa foto: flickr.com

Dacă lucrezi în mod constant şi, în acest fel treci de masa de prânz şi mănânci ceva după-amiaza târziu, programul tău ar putea anula toate eforturile de a slăbi. Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition a examinat eficacitatea unui program de pierdere în greutate în rândul a mai mult de 1200 de persoane supraponderale şi obeze din Spania și a constatat că masa de prânz luată mai târziu de ora trei după-amiaza nu te ajută să slăbeşti.

Studiul a analizat în mod special proteina perilipin, care se găseşte în celulele umane şi este esenţială în mişcare şi în arderea grăsimilor. Persoanele cu o variaţie genetică specifică a acestei proteine au pierdut mai puţin în greutate atunci când au mâncat prânzul mai târziu de orele 15, comparativ cu persoanele care au luat masa de prânz mai devreme de această oră, scrie site-ul de sănătate, Prevention.com.

Un studiu similar publicat în International Journal of Obesity, în 2013, a constatat, de asemenea, că luarea prânzului mai târziu nu este o idee reuşită pentru cei care vor să îşi menţiună greutatea sau să slăbească.

 

De ce prânzul ne sabotează planurile de a pierde în greutate?

 

La fel ca în cazul stării de somnolenţă, senzaţia de foame este determinată de ritmul circadian, spune Marie-Pierre St-Onge, doctor profesor asistent la Universitatea din Columbia, care a studiat impactul comportamentului şi a stilului de viaţă asupra controlului greutăţii la Centrul de Cercetare a Nutriţiei şi Obezităţii din New York. „Metabolismul este diferit între indivizi, iar orele la care mâncăm, în relaţie cu ritmul circadian, poate influenţa pierderea în greutate”, spune profesorul.

Ritmul circadian, de asemenea, controlează secreţia insulinei în corp, adaugă cercetătoarea. Dacă mănânci la o oră când corpul tău este mai puţin sensibil la insulină, îţi va fi mai greu să arzi grăsimile şi să pierzi în greutate.

 

Citeşte şi:

Sfatul medicului. Adevărul despre mamografie. La ce pericole te expui

 

Cât trebuie să dormi în funcție de vârstă

 

Dacă ai aceste simptome, du-te IMEDIAT la spital

 

×