Numărul de ore de care are nevoie o persoană ca să fie odihnită diferă în funcţie de mai mulţi factori. Astfel, un adult are nevoie de alt program de somn, spre deosebire de un copil. Descoperă cât trebuie să dormi în funcţie de vârstă, scrie clicksanatate.ro.
Cât dorm copiii
Bebeluşii sunt cei care dorm cel mai mult, însă somnul lor este unul întrerupt, pentru că ei trebuie să se hrănească mai des. Astfel, în primele 3 luni de viață, cei mici dorm între 11 și 18 ore în decursul a 24 de ore, iar perioadele de somn durează de la câteva minute până la câteva ore. Bebeluşii au nevoie de somn REM, cel care este foarte important pentru dezvoltarea creierului.
După şase luni, somnul copiilor ar trebui să fie de aproximativ 12-14 ore pe zi. Ei ar trebui să meargă la culcare între orele 19.00 şi 21.00 și să se trezească între 6.00 şi 8.00. Un copil între 3 și 5 ani trebuie să doarmă între 11 şi 13 ore pe noapte.
Durata somnului de noapte nu trebuie să fie mai mică de 11 ore, pentru copiii cu vârsta între 5 şi 13 ani.
Cât dorm adolescenţii
În perioada adolescenţei, este nevoie de o perioadă de 10 ore de somn, însă unora le sunt suficiente şi opt ore de somn, ca să se poată simţi odihniţi a doua zi. Un adolescent are nevoie de somn pentru că este încă în perioada de creştere. Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Americană a Somnului, peste 15% dintre adolescenţi au spus că nu se odihnesc bine, din diferite motive.
Ar fi bine ca adolescenţii să respecte orarul de somn şi să nu doarmă mai mult în weekend decât în timpul săptămânii. Este indicat să doarmă departe de tentaţii, precum telefonul mobil şi tableta, pentru ca somnul să fie cât mai odihnitor.