x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suedia, ţara unde bătrâneţea nu-i o boală

Suedia, ţara unde bătrâneţea nu-i o boală

de Magda Marincovici    |    03 Oct 2013   •   19:12
Suedia, ţara unde bătrâneţea nu-i o boală

ONU a dat publicităţii Index 2013 al Global Age Watch, respectiv un clasament al ţărilor unde persoanele în vârstă beneficiază de condiţii bune de trai. În acest raport, 91 de ţări au fost clasate în functie de câteva criterii : securitatea veniturilor, starea de sănătate, condiţiile de mediu şi ocuparea forţei de muncă oferite persoanelor în vârstă.

Creşterea speranţei de viaţă la nivel global reprezintă o victorie a dezvoltării în ansamblu. Până în 2050, adică în mai puţin de 40 de ani, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste vor reprezenta peste o cincime din populaţia globului. Or, sunt necesare eforturi pentru a permite persoanelor în vârstă să-şi folosească potenţialul lor”, se precizează în preambulul la acest raport. Clasamentul arată că persoanele în vârstă se simt cel mai bine în ţările nordice europene, în America de Nord şi în câteva ţări din Asia estică. Pe primul loc al acestui clasament se poziţionează Suedia la toate cele patru capitole care fac viaţă plăcută bunicilor noştri: securitatea veniturilor, starea de sănătate, loc de muncă şi educaţie, mediul înconjurător favorabil. Suedia este urmată de Norvegia, Germania, Olanda şi Canada. Statele Unie se plasează pe locul 8, Marea Britanie, pe 13, şi Franţa, pe 18, înaintea Sloveniei şi a Chile. Pe ultimele locuri se află Tanzania, Pakistan şi Afganistan

În acest clasament al bătrâneţii normale, România ocupă locul 48, Bulgaria, 47 şi Republica Moldova, 76. În schimb, România urcă pe locul 29 la capitolul « securitatea veniturilor »  În raportul Index 2013 Global Age Watch, despre ţara noastră se spune că are o acoperire bună a veniturilor din pensii, care le asigură persoanelor în vârstă o bunăstare relativă, comparativ cu alte grupe de vârstă. Rata sărăciei în rândul românilor în vârstă este mare : 19,2% dintre vârstnici au un venit sub jumătate din venitul mediu din ţara noastră. În domeniul sănătăţii, România coboară vertiginos pe locul 64 din 91. Speranţa de viaţă şi speranţa de viaţă sănătoasă în cazul persoanelor de 60 de ani şi peste din România sunt similare cu cele înregistrate in ţările vecine: Bulgaria, Ungaria, precum şi Slovacia.


×