x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pâine sănătoasă din făină integrală

Pâine sănătoasă din făină integrală

de Georgeta Licsandru    |    07 Feb 2008   •   00:00
Pâine sănătoasă din făină integrală

RECOMANDARE ● Vitamine şi minerale care previn anemia
Făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu făina albă. Totuşi, făina integrală este un ingredient care nu îngraşă.
Kiwi bate portocalele şi bananele Reţetă: Paste cu legume



RECOMANDARE ● Vitamine şi minerale care previn anemia
Făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu făina albă. Totuşi, făina integrală este un ingredient care nu îngraşă.


Nutriţioniştii spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată. În sprijinul acestei afirmaţii, ei dau următorul exemplu: 300 g pâine obţinută din făină albă oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina B1, în vreme ce aceeaşi cantitate de pâine din făină intermediară ne furnizează 25% din doza zilnică de B1. În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", doctorul Pavel Chirilă prezintă atuurile făinii integrale. Aceasta conţine tărâţe, celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste, biscuiţi etc.


VITAMINE. Făina integrală este superioară celei albe (rafinată), deoarece este obţinută din boabele întregi de cereale, păstrând toate elementele nutritive valoroase. "Principiile nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului de grâu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decât folosindu-se făina integrală. Numeroase studii asupra pâinii relevă că pâinea din făină integrală nu predispune la obezitate, îşi păstrează calităţile timp îndelungat şi este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive", arată doctorul Pavel Chirilă, medic primar boli interne.


Germenii boabelor de cereale sunt bogaţi în vitaminele B, E, partea interioară a bobului este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. Aceşti aminoacizi lipsesc cu desăvârşire din făina albă, pentru că sunt îndepărtaţi în timpul măcinării, în procesul de rafinare. Tot în coaja boabelor de cereale se găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin conţinutul de fibre alimentare, făina integrală stimulează digestia şi scade nivelul colesterolului.


COMPARAŢIE. Comparativ cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor. "Astfel, valoarea nutritivă a făinii albe este mai scăzută, deoarece nu este reţinută decât o parte din bobul de grâu (circa 50%), iar în partea albă a făinii rămân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive", observă doctorul Pavel Chirilă.


Sfat

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să citim etichetele şi în cazul pâinii, pentru că nici acest aliment n-a scăpat de conservanţi, amelioratori, grăsimi vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate. "Cea mai bună este pâinea din făină integrală, care nu conţine amelioratori, conservanţi sau coloranţi. Pâinea integrală este singura care li se permite cu moderaţie şi persoanelor care suferă de obezitate. În magazine s-a descoperit pâine albă cu caramel, vândută pe post de pâine neagră sau pâine graham care de fapt era o pâine albă cu tărâţe. Pentru a o păstra pe raft mai mult timp, în pâine se adaugă conservanţi. Aceştia omoară bacteriile şi ciupercile microscopice din pâine, însă pot face acelaşi lucru şi cu celulele umane", spune specialistul nostru.

×