Oricât de greu ar părea să recunoaștem, orice pereche de încălțăminte damă purtată în mod regulat capătă mai devreme sau mai târziu un miros specific neplăcut. Deși este absolut normal, sentimentul de stânjenire pe care îl simțim este foarte mare atunci când ne descălțăm știind că ne confruntăm cu această problemă. Pentru a evita astfel de momente jenante, vom vedea cum să spunem „Adio!” mirosului neplăcut din încălțăminte. Indiferent că purtăm pantofi damă, balerini damă, sandale sau botine este indicat să știm ce cauzează mirosul neplăcut, cum să îl prevenim și ce trucuri să folosim pentru a curăța încălțămintea.
Ce cauzează mirosul neplăcut din încălțăminte?
Toată căldura produsă în încălțăminte atunci când o purtăm are ca rezultat transpirația. Cum picioarele noastre au în jur de 250.000 de glande sudoripare, acestea sunt blocate în momentul în care purtăm încălțămintea neaerisită. Acest lucru favorizează apariția bacteriilor. Surprinzător, nu transpirația în sine cauzează mirosul neplăcut. Bacteriile de la nivelul pielii care se hrănesc cu transpirația picioarelor și produc acidul isovaleric sunt cauza apariției mirosului nedorit.
Cum prevenim apariția mirosului neplăcut din încălțăminte?
Pentru a preveni apariția mirosului neplăcut din încălțăminte și a minimiza efectele acestuia, putem ține cont de următoarele aspecte:
- Optăm mereu pentru încălțăminte de calitate, potrivită mărimii noastre, în care să ne simțim confortabile.
- Evităm pe cât posibil să ne încălțăm fără ciorap, pentru că așa vom transpira mai greu.
- Alegem să purtăm șosete subțiri sau tălpici din bumbac.
- Evităm materialele sintetice pentru că favorizează apariția transpirației în exces și a formării bacteriilor.
- Lăsăm încălțămintea la aerisit într-un spațiu deschis, fără să o depozităm direct în cutii sau sertare.
- Alternăm încălțămintea pentru a-i da șansa să se aerisească.
- Evităm pe cât posibil să împrumutăm încălțămintea altei persoane.
- Folosim săpun antibacterian în rutina zilnică și spălăm cu grijă picioarele, mai ales în zona dintre degete, tamponând apoi picioarele cu un prosop curat.
Ce trucuri previn apariția mirosului din încălțăminte?
Dacă unele perechi de încălțăminte pot fi curățate direct în mașina de spălat, altele se pot uza și dezintegra destul de ușor în mașina de spălat, cum sunt, de exemplu, pantofii cu talpă de plută. De aceea, putem apela la o serie de trucuri:
- Pliculețele de ceai lăsate peste noapte în încălțăminte ajută împotriva mirosului neplăcut.
- Pudra de talc presărată în încălțăminte absoarbe umezeala și calmează iritațiile picioarelor ce conduc la înmulțirea și răspândirea bacteriilor.
- Bicarbonatul de sodiu presărat în încălțăminte îndepărtează umezeala și mirosul neplăcut. Pentru rezultate optime, este indicat să îl lăsăm să acționeze peste noapte.
- Șamponul uscat pulverizat direct în încălțăminte ajută în îndepărtarea mirosului neplăcut.
- Vata îmbibată în alcool medicinal curăță foarte bine interiorul încălțămintei.
- Oțetul aplicat în interiorul și exteriorul încălțămintei este și el un bun dezinfectant.
- Condimentele din cămară pot face minuni dacă știm cum să ne folosim de ele: boabele de cafea, batoanele de vanilie sau crenguțele de levănțică lăsate în interiorul încălțămintei peste noapte îndepărtează mirosurile și parfumează.
- Spray-urile speciale pentru încălțăminte din comerț sunt și ele inamici de încredere impotriva formării bacteriilor și transpirației nedorite de la nivelul picioarelor.
În concluzie, dacă ținem cont de aceste aspecte și recomandări, putem uita de grija apariției mirosului neplăcut din încălțăminte. Fiecare dintre noi are dreptul să se bucure de purtarea încălțămintei preferate în orice context social, de aceea este bine să avem grijă de ea la fel cum avem grijă de propria persoană.