x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Atenție șoferi! Unele medicamente pentru răceală dau rezultate pozitive la testele antidrog

Atenție șoferi! Unele medicamente pentru răceală dau rezultate pozitive la testele antidrog

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2024   •   15:30
Atenție șoferi! Unele medicamente pentru răceală dau rezultate pozitive la testele antidrog

Conducătorii auto care iau medicamente pentru răceală ar putea ieși pozitiv la testele antidrog.

Aceștia riscă să rămână fără permis până la venirea rezultatelor de laborator deoarece unele tratamente conțin codeină și pot duce la rezultate pozitive la opiacee și amfetamină.

Poliția Rutieră folosește teste antidrog pentru depistarea șoferilor care au consumat substanțe psihoactive. Reflexele acestora pot fi încetinite și riscă să ajungă la închisoare. Din cauza accidentelor grave, legile au devenit mai aspre pentru conducătorii auto care se urcă la volan după ce au consumat droguri.

Însă testele rapide de screening nu sunt mereu foarte precise. Dacă o persoană este identificată și testată pozitiv, va merge la un centru medical specializat pentru a face teste de diagnostic.

Cu toate acestea, anumite pastile pot produce aceleași rezultate. Este vorba despre mai multe tipuri de medicamente, precum cele de tuse, antibiotice, antialergice sau antivomitive, care nu sunt interzise pentru șoferi, scrie spynews.ro.

Totodată, medicamentele de diabet sau împotriva tusei pot genera un rezultat fals pozitiv la testele rapide efectuate în trafic. 

Șoferii cu rezultat pozitiv la teste rămân fără permis și vor fi îndrumați către o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge. Până la venirea rezultatelor, aceștia vor avea permisul suspendat.

"Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă”, precizează Consiliul Superior de Medicină Legală, potrivit Pro Motor.

×