x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Atenție șoferi. Când trebuie schimbate plăcuțele de frână

Atenție șoferi. Când trebuie schimbate plăcuțele de frână

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   15:30
Atenție șoferi. Când trebuie schimbate plăcuțele de frână

Mulți șoferi se întreabă dacă există un termen de schimbare a plăcuțelor de frână, în numâr de ani sau în kilometri parcurși.

Prin urmare, ceea ce trebuie să știi este că plăcuțele de frână trebuie schimbate când a mai rămas doar 25% din grosimea lor totală. Asta se poate vedea foarte simplu, cu ajutorul unei lanterne.

Frânele sunt extrem de importante pentru siguranța pasagerilor, astfel că trebuie să fim atenți când schimbăm plăcuțele. Dar și discurile de frână sunt importante. Un disc de frana uzat se poate recunoaste destul de usor. Se poate verifica prin atingerea suprafeței discului. Dacă se simte asa-numitele buze, acea diferență mai mare de 2 milimetri, discul are nevoie de înlocuire.

Atunci când discul este deformat se simte o vibrație atunci când se acționează pedala de frână. Orice șofer are trebui să știe când trebuie înlocuite plăcuțele de frână, pentru ca fără ele mașina devine o bombă cu ceas.

Când plăcuțele sunt terminate apare o vibrație în volan când se apasă pedala de frână. De asemenea, se produc sunete stridente în timpul frânării, zgomote în timpul rulării, iar frâna nu mai este fermă.

Cea mai simplă metodă prin care îți poți da seama că ai nevoie de alte plăcuțe de frână este să folosești o lanternă. Dacă se observă că grosimea plăcuței este de sfert din grosimea totală atunci este nevoie să fie înlocuite.

De asemenea, indicatorii de uzură ți-ar putea arăta că este timpul să le înlocuiești cu unele noi. Această metodă se aplică la mașinile mai vechi, pentru că cele mai noi  anunță șoferul că a venit momentul să schimbe plăcuțele de frână, potrivit ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: auto placute frana