x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Mașina vietnameză care a bătut Ford și General Motors

Mașina vietnameză care a bătut Ford și General Motors

de Redacția Jurnalul    |    17 Aug 2023   •   06:15
Mașina vietnameză care a bătut Ford și General Motors

În prima zi de tranzacționare la bursa din New York, acțiunile producătorului vietnamez de mașini electrice VinFast, care nici măcar nu a apucat să facă profit, au depășit 37 $ bucata. Astfel, valoarea de piață a producătorului asiatic a fost stabilită la 85 de miliarde de dolari - aproape cât Ford (48 de miliarde) și General Motors (46 de miliarde) luate la un loc! Listarea la bursă a adăugat circa 39 de miliarde de dolari la averea celui mai bogat om din Vietnam, Pham Nhat Vuong.

Explicația acestui succes vietnamez este că „investitorii continuă să creadă că viitorul este electric și că o țară cu mână de lucru low-cost va apărea ca un concurent al Statelor Unite. Având în vedere geopolitica, piețele cred că Vietnamul, și nu China, este acea țară”, spune Bill Russo, șeful unei firme de consultanță pentru industria auto, cu sediul în Shanghai.

 

Majoritatea start-up-urilor din domeniul vehiculelor electrice eșuează rapid, pentru că nu au un nucleu profitabil care să le asigure sprijinul financiar necesar la început, iar finanțările externe se epuizează mai repede decât noile firme pot genera bani - explică expertul. Situația  VinFast este însă diferită: constructorul are în spate cel mai mare conglomerat din Vietnam, Vingroup JSC. 

 

Tesla a reușit să vândă în prima jumătate a anului aproape 900.000 de vehicule. Prin comparație, VinFast a livrat doar 11.300 de unități. Vietnamezii au creat însă o bază solidă pentru „aventura” lor electrică, spun specialiștii. „Tesla va continua să fie liderul clar pe piața vehiculelor electrice, dar vor fi mulți câștigători”.

 

Lupta pe piața vehiculelor electrice este atât de dură încât cei mai mari producători - inclusiv Tesla lui Elon Musk și BYD, susținut de celebrul Warren Buffett - au redus prețurile pentru a-și crește vânzările. 

 

×
Subiecte în articol: ford General Motors