Dezvoltatorul proiectului Blue Tower din Bucureşti a intrat în insolvenţă, pentru datorii de circa 65 milioane de lei. Doar 37% din numărul de locuinţe anunţate pentru a fi finalizate în 2009 au fost terminate.
Blue Tower este un bloc de 16 etaje care totalizează 156 de apartamente care trebuiau finalizate în septembrie 2009. Cu toate că această construcţie este departe de a fi finalizată au fost vândute deja peste 100 de locuinţe, din care 70 au fost achiziţionate de Be Igloo, un fond de investiţii cu investitori norvegieni, care deţine peste 800 de apartamente în ansamblurile din Bucureşti.
De fapt, falimentul ansamblului Blue Tower îi afectează cu precădere pe norvegienii de la Be Igloo. "Ştim situaţia de la Blue Tower şi încă o analizăm cu atenţie. Avem suficiente soluţii din punct de vedere legal, aşa că am decis să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă, deocamdată. Nu ne grăbim pentru că oricum, conform politicii firmei, nu vindem decât apartamente complet finalizate sau foarte aproape de finalizare, după ce ne-am asigurat că nu există niciun fel de probleme cu livrarea acestora", a declarat directorul de marketing al Be Igloo, Nimrod Zvik.
Blue Tower este al treilea mare proiect care a intrat în faliment după Planorama (1.000 de apartamente în Pantelimon) şI Belleview, Sinaia (150 de apartamente).
INVESTITORII
Dezvoltatorul proiectului Blue Tower, firma Copper Beech Group înregistrată în Cipru, a intrat în insolvenţă după ce şi-a cerut singură falimentul la Tribunalul Bucureşti. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Copper Beech Capital avea în 2008 datorii de 65 milioane de lei. Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în următorii cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achiziţionat deja 600 hectare de teren.Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.
STUDIU
Dezvoltatorii imobiliari au finalizat până la jumătate anului doar 37% din locuinţele amplasate în ansamblurile din Bucureşti începute în perioada 2006-2008, potrivit companiei imobiliare Regatta. Concret, din cele 168 proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, un număr de 8.861 unităţi locative aveau termenul de predare în 2009. Dintre acestea, până la sfârşitul primului semestru al acestui an, au fost predate circa 3.319.
Criza imobiliară a îngheţat majoritatea proiectelor, în timp ce unii dezvoltatori au dat faliment pentru că nu au mai reuşit să-şI plătească creditorii în lipsa vânzărilor de locuinţe.