x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Guvernul lansează „Casa Verde" şi ''Casa Verde Plus"

Guvernul lansează „Casa Verde" şi ''Casa Verde Plus"

de Adrian Stoica    |    27 Iul 2016   •   11:13
Guvernul lansează „Casa Verde" şi ''Casa Verde Plus"

Ministerul Mediului a lansat, ieri, în consultare publică, programele ''Casa Verde" şi ''Casa Verde Plus" dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice. Pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde'' ajunge la 138 de milioane de lei, iar  “Casa Verde Plus”va dispune de un buget de 45 de milioane de lei.

Din bugetul alocat programului "Casa Verde'', 60 de milioane de lei vor fi pentru populaţie.  “O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, la conferinţa de lansare a proiectului. Proiectele finanţate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereţilor cu materiale ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice.

“Primul venit, primul servit” 

Românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Angajaţii de la Administraţia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziţie un an pentru a achiziţiona sistemul şi a depune facturile pentru decontare. Finanţarea va fi acordată pe principiul “primul venit, primul servit”.

Finanţări pentru biserici şi instituţii

Pentru clădirile publice se pot obţine finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

10.000 de persoane fizice ar putea beneficia de aceste programe, estimează autorităţile

O persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin cele două programe, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătraţi (materiale şi manoperă)

×