x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Impozitul pe locuințe 2016. La ce trebuie să ne așteptăm

Impozitul pe locuințe 2016. La ce trebuie să ne așteptăm

09 Noi 2015   •   13:07
Impozitul pe locuințe 2016. La ce trebuie să ne așteptăm
Impozitul pe locuinte 2016 vine cu o serie de modificări față de anii precedenți. Un consultant fiscal a făcut un studiu referitor la taxele locale în anul ce vine și la cuantumul pe care îl poate avea impozitul pe locuinte în 2016, atât în funcție de calitatea proprietarului, cât și din perspectiva scopului pentru care urmează să fie folosit imobilul.

Studiul efectuat de consultantul fiscal Adrian Benţa are în vedere principalele 50 localități ce au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016 deoarece nu toate aceste unități administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului local, fie din alte cauze.

Studiul acoperă impozitele pe locuințe pentru un număr de peste 7 milioane de persoane, având ca sursă a datelor ultimul recensământ al populației, calculele matematice putând să suporte modificări în funcție de valoarea de piață a construcției, dacă se efectuează reevaluări, importantă fiind tendința.

Impozitul pe locuinte 2016, categorii și majorări

Pentru prima dată în ultimii 25 ani impozitul pe locuințe nu mai ține cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii.

Astfel, impozitele sunt structurate în următoarele 3 categorii:
a. folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință, cu cote de impozitare între 0,08% și 0,2%;
b. folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziționate în ultimii 5 ani.
c. folosirea clădirii în activități economice dar construcția nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii.

În plus, prin noul Cod fiscal apar următoarele majorări ale bazei impozabile pentru construcții:
1. valoarea metrului pătrat de construcție în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creștere de 6,95% față de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015;
................................ citește pe ANTENA SATELOR mai multe despre impozitul pe locuinte 2016.

×