x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi. Ce riscă proprietarii care nu îşi fac poliţă PAD

Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi. Ce riscă proprietarii care nu îşi fac poliţă PAD

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   10:45
Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi. Ce riscă proprietarii care nu îşi fac poliţă PAD

În contextul creșterii de prețuri, și polița de asigurare obligatorile a locuinței (PAD) se va scumpi, potrivit unui proiect de lege din parlament.

Costul poliței PAD ar putea crește cu 30 de lei însă și nivelul despăgubirilor va fi mai mare, potrivit ASF.

Prin urmare, prețul pentru locuințele din chirpici ar rămâne același, de 50 de lei anual.

Pentru cele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn ori cu pereți exteriori din cărămindă sau piatră, PAD va costa 130 de lei, față  de 100 de lei în prezent. 

Motivele scumpirilor se regăsesc în inflație, cu atât mai mult cu cât nivelul primei este același din 2008. Acestea se situează la circa 20.000 de euro însă vor crește. Întrucât suma este insuficientă în situația unor daune majore de structură, ASF recomană și încheierea unei poliție de asigurare facultativă. 

Cu toate că PAD împotriva cutremurelor, inundațiilor, alunecărilor de teren este obligatorie, sub 2 milioane de locuințe erau asigurate în 2022, ceea ce înseamnă mai puțin de 20% din totalul acestora, potrivit stiri.tvr.ro. Totodată, cei care nu încheie PAD ar putea fi amenați. Legea 260/2008 prevede amenzi pentru persoanele fizice și juridice, cu sume între 100-500 de lei. 

O altă modificare ar fi posibilitatea asigurării facultative a locuințelor cu bulină roșie, pe mai mulți ani.

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Cât costă PAD

Poliția de asigurare oglibatorie costă 20 de euro pe an pentru construcțiile din materiale rezistente, cum este betonul, ceea ce înseamnă 100 de lei pentru daune de până  la 20.000 de euro. 

PAD pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, cum sunt cele din chirpici, costă 10 euro anual pentru despăgubiri de până la 10.000 de euro. 

Pentru despăguribi la valoarea de piață a locuinței trebui încheiată o poliță de asigurare facultativă.

Spre exemplu, o locuință care costă 100.000 de euro, polița de asigurare facultativă va acoperi riscurile de cutremur, inundație, alunecări de teren în limita a 80.000 de euro iar prin PAD alți 20.000 de euro. 

Cel mai important este că pentru imobilele cu risc seismic de grad 1 nu pot fi încheiate niciun fel de asigurări. 

 

×
Subiecte în articol: pad asigurare locuinta