x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Se schimbă regulile de evaluare a proprietăţilor imobiliare

Se schimbă regulile de evaluare a proprietăţilor imobiliare

de Daniela Ivan    |    18 Mai 2010   •   00:00

Băncile comerciale doresc să se găsească o formulă nouă a evaluării proprietăţilor imobiliare, pentru a cunoaşte valoarea lor reală după criza financiară. Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) discută cu Banca Naţională a României (BNR) pentru elabo-rarea unei metodologii comune de evaluare a garanţiilor imobiliare.



"Până la finele anului trecut am avut două întâlniri cu Asociaţia Română a Băncilor şi evaluatorii din bănci. Mai nou, am avut câteva întâlniri cu BNR, în cadrul cărora se încearcă găsirea unei metodologii comune pentru evaluarea garanţiilor. Este destul de avansată această discuţie, iar rolul metodologiei este de a sprijini evaluările, astfel încât BNR şi băncile centrale să se simtă confortabil cu acestea", a declarat Filip Stoica, preşedintele ANEVAR.

El a adăugat că în prezent se analizează metodologiile de evaluare ale băncilor comerciale, pentru a găsi cele mai bune metode de evaluare şi de a le uniformiza. Însă noua metodologie nu va afecta direct consumatorul, pentru că se discută despre elaborarea unui ghid comun legat de evaluarea proprietăţilor, în conformitate cu standardele internaţionale, a precizat Adrian Vascu, directorul departamentului de evaluări din cadrul KMPG România & Moldova.

"Până acum, preţurile apartamentelor creşteau de la perioadă la perioadă şi nimeni nu îşi punea problema că mâine va costa mai puţin. Când piaţa a scăzut, lumea şi-a pus problema reevaluării portofoliului de garanţii. Până atunci, toată lumea ştia că poate vinde o garanţie la preţul de la acordarea creditului", a spus preşedintele ANEVAR. Însă acum, o dată cu criza, evaluarea proprietăţilor a devenit mai dificilă, necesitând mai mult timp, iar fiecare raport a devenit unic.

"Activitatea de evaluare a ajuns, oarecum, în zona în care fiecare raport de evaluare este unicat, nu se mai poate spune, ca în urmă cu ceva timp, că evaluarea se face în serie", a precizat Vascu.

×
Subiecte în articol: imobiliar