x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe. Pe ce poziție de află Capitala

Topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe. Pe ce poziție de află Capitala

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   23:45
Topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe. Pe ce poziție de află Capitala

Spre deosebire de locuitorii din țările occidentale care aleg să stea cu chirie, românii sunt dornici să dețină în proprietate locuințele în care trăiesc. Însă prețurile sunt tot mai mari și este tot mai greu să achiziționezi un apartament sau o casă.

În Bucureşti, Cluj şi Braşov sunt cele mai mari preţuri pe metrul pătrat, situându-se în medie la peste 1.800 de euro. Sunt diferenţe semnificative între cartierele fiecărui oraş, costurile fiind influențate de facilităţi şi oferta existentă în zonă.

Totodată, și chiriile s-au scumpit, în medie cu circa 14% față de toamna 2023. 

Analiștii estimează o creştere de preţ medie anuală de peste 13% pe metru pătrat la nivel naţional.

Prețurile la apartamente în Capitală

Capitala este printre cele mai scumpe oraşe, cu un preţ mediu de peste 1.800 de euro pentru metrul pătrat util.

Prețurile diferă în funcţie de zonă, condiţii şi facilităţi. De exemplu, un apartament de 2 camere, 50 de metri pătraţi, în sectorul 4, poate ajunge la 190.000 de euro.

O garsonieră în centrul Capitalei poate depăşi 140.000 de euro.

„Daca în zonele periferice putem găsi apartamente la 1.000 - 1.200 euro/mp, în zonele centrale depășesc 2.000 de euro/mp”, spune Horia Ion, preşedinte ABI.

Preţurile sunt influenţate de raportul dintre cerere şi ofertă. Cererea este solidă, însă oferta este în scădere.

„Este o piață unde autorizațiile de construire s-au dat cu dificultate. În ultimul an, suprafața utilă autorizată în București a scăzut cu 50%. Pe termen mediu, ne așteptăm ca numărul de locuințe nou livrate să fie în scădere. Iar în condițiile în care cererea rămâne ridicată, vom vedea în continuare presiune pe prețuri în perioada următoare”, spune Gabriel Blăniţă, director asociat companie consultanţă imobiliară.

Bucureștiul se află însă pe locul 3 în topul celor mai scumpe locuinţe. Pe prima poziție este Cluj Napoca, unde metrul pătrat se situează, în medie, la 2.900 euro. Urmează Brașov, unde  prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la aproape 2.000 de euro.

Cât costă chiriile

Prețurile chiriilor au crescut cu 14% în primele 10 mari orașe din România. În medie, în Capitală, o garsonieră se închiriază cu 370 de euro. Un apartament cu 2 camere - 580 euro, iar un apartament cu 3 camere - 790 de euro.

În perioada lunilor de toamnă, preţurile chiriilor sunt în creştere în centrele universitare, arată analizele din piaţă, citate de Antena3 CNN.

×