Fostul presedinte al ANAF, Sorin Blejnar, va fi numit sef la departamentul de control al marilor averi din subordinea Fiscului, sustine el. Directia a fost infiintata chiar de Blejnar, care, pentru un salariu mai mare decat cel pe care il avea la ANAF, va incepe in aceasta vara sa verifice modul in care bogatii Romaniei si-au facut averile.
Ungureanu il critica, dar il tine la Fisc
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a criticat dur fosta conducere a ANAF, acuzand-o ca nu s-a implicat eficient in combaterea evaziunii si nu a colaborat cu alte institutii. El i-a cerut lui Serban Pop, noul sef al Fiscului, sa creasca veniturile bugetare la 40% din PIB. O tinta mult mai dificila decat cea impusa lui Blejnar: zece miliarde euro!!! Ungureanu a apreciat ca "deficientele majore" in combaterea evaziunii fiscale sunt generate “de metode invechite de actiune neadaptate la formele actuale de frauda fiscala'. In mod cu totul paradoxal, Blejnar a fost pastrat la ANAF, in functii de conducere. I se da pe mana Directia de Control al marilor Averi, recent infiintata. Adica exact acel departament care are nevoie de cele mai noi metode de actiune!
Jurnalul National a cerut in nenumarate randuri demiterea lui Sorin Blejnar.
De-a lungul celor trei ani in care a condus Agentia Nationala de Administare Fiscala, Blejnar a fost implicat in nenumarate anchete de coruptie, fiind anchetat inclusiv de DNA. Mai mult, presa a semnalat o serie de neclaritati legate de banii cu care si-a cumparat vila de langa manastirea Casin, dar si despre afacerile familiei Blejnar. Care au inflorit dupa ce a fost pus sef la Fisc. Blejnar nu a lamurit nici pana in ziua de astazi aceste acuzatii.
Reluam pe scurt suspiciunile de coruptie si acuzatiile aduse lui Blejnar in ultimii ani.
“Regina spagilor din vama', asa cum si-a capatat de-a lungul vremii renumele, ar putea sa isi inceapa prima zi de lucru prin controlul averii sale.
Vila la Casin, cumparata cu bani inexistenti
Blejnar si-a cumparat in 2009, chiar in anul in care a fost numit sef la ANAF, o vila langa manastirea Casin, care valoreaza 2 milioane de euro, dar pentru care a platit doar jumatate de milion de euro. Adevarata problema este cum a reusit functionarul public Blejnar sa achite vila desi nu avea in cont decat 300.000 de euro, conform declaratiei de avere. Dar ingineria-ingineriilor este ca dupa ce a platit vila i-au mai si ramas bani, vreo 180.000 euro.
In declaratia depusa de Blejnar in ianuarie 2009, in conturile sale se gaseau 602.446 lei, 253.151 euro, 151.349 dolari si 2.099 lire sterline, conform documentelor prezentate la emisiunea "Exces de Putere", de la Antena 3. Alte importante sume au fost declarate ca fiind acordate cu imprumut parintilor sau firmei de familie Tetacons SRL, cuantumul acestora ridicandu-se la 454.772 lei. Pentru a cumpara casa, Blejnar si-a retras din conturi 447.850 de euro, sub cei 499.990 de euro achitata la data cumpararii.
Incercand sa justifice diferenta de 52.5000 de euro plus cei 180.000 de euro care i-au aparut in conturi in declaratia de avere din 2010, Blejnar a intrat in alte scandaluri. Primul dintre ele a fost cand si-a amintit ca a vandut o proprietate in Arad si ulterior cand a vandut vechiul apartamentul din Bucuresti cu 120.000 de euro lui Delia Lupu, nimeni alta decat fiica sefei lui de cabinet. Bani pe care femeia nu i-a putut justifica, la randul sau.
Sotie de milioane de euro
Presa a scris de-a lungul celor trei ani in care Sorin Blejnar a fost seful ANAF ca acesta are probleme de integritate pentru afacerile pe care familia sa le deruleaza. Sotia sa, Andreea-Florentina Blejnar, este asociat principal la SC Tetacons SRL Bucuresti, la care detine 95% din capitalul social, iar diferenta de 5% este detinuta de tatal acesteia, Buzabrici Filipescu Toader. Aceasta firma controlata de familia Blejnar detine 50% din SC Dial-Ton SRL Arad, iar diferenta de 50% apartinand asociatului Clim Mitruta, prieten cu Blejnar. Obiectul de activitate al firmei este comercializarea de cartele de telefonie mobila digitala. Problema este ca, abia dupa ce Sorin Blejnar a ajuns presedintele ANAF, firmele in care sunt implicati sotia sa si socrul sau au realizat afaceri deosebit de profitabile cu firme controlate de ANAF. Astfel, in mai 2009, firma Dial-Ton a incheiat un contract de furnizare produse, respectiv cartele telefonice, cu SC OMV Petrom SA, in mai 2010 in benzinariile Lukoil, in martie 2011 cu SC Rompetrol SA.
La inaltime, cocotat pe scaun la Finante
13 octombrie 2010. Aproximativ doua sute de angajati ai ministerului de Finante au declansat un protest pe holurile institutiei. Oamenii, nemultumiti de criteriile de acordare a stimulentelor, au luat cu asalt cabinetul ministrului Gheorghe Ialomitianu si au fortat intrarea in biroul acestuia. A fost cea mai lunga noapte la Finante, protestatarii plecand acasa doar a doua zi dimineata. In tot acest scandal, Blejnar s-a remarcat prin declaratii de un tupeu maxim facute din mijlocul multimii cocotat pe un scaun. El a declarat presei ca "nu se intampla absolut nimic" la Ministerul de Finante. "Sunt 20-30 de oameni care s-au adunat pentru a-si manifesta bucuria ca azi (marti - n.r.) s-a adoptat OUG 1/2010", a spus seful ANAF.
Regina spagilor din vami
Va mai amintiti de scandalul spagilor din vama care a tinut prima pagina a ziarelor timp de apropae doua luni, intre februarie- martie 2011 si care s-a lasat cu arestarea catorva lucratori vamali de ranguri diferite? Printre ei a cazut si Traian Marginean, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, care a fost pus sub invinuire de procurorii DNA pentru luare de mita pentru numirea in functie a sefului vamii Halmeu.
Doi fosti sefii de la Vama Ploiesti l-au identificat pe Blejnar ca e "regina" spagii din vami si au spus ca o mare parte din bani i-ar reveni sefului ANAF. Si un lucrator vamal de la Vama Moravita a spus ca "la Vama regina e Blejnar, iar la Politia de Frontiera este chestorul Buda. Transporturile sumelor catre Bucuresti se fac cu masinile personale ale oamenilor de legatura, pentru ca nu mai mergea cu avionul". Blejnar a negat aceste acuzatii si subiectul s-a incheiat in ciuda faptului ca opinia publica se astepta ca Blejnar sa fie tras pe dreapta si anchetat.
Celestini, evaziunea cu tutun si spaga de 1,8 milioane de euro
14 februarie 2011. O declaratie in exclusivitate pentru Jurnalul National a omului de afaceri italian Antonello Celestini a aruncat in aer Fiscul si Vama. Celestini sustinea ca i s-a cerut spaga suma de 400.000 de euro, suma care ar fi trebuit sa ajunga Viorel Comanita, noul sef al Vamilor.In urma acestei cotizatii, Celestini ar fi putut sa exporte tutun sI sa faca evaziune fiscala. La inceputul lunii martie, consilierul ANAF Nicolae Gavrila si avocatul Marius Catalin Stancescu, cel care ar fi intermediat mita, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, sub acuzatia de trafic de influenta.
Din dosarul DNA reiese ca, in noiembrie 2010, Stancescu a acceptat ca "prin intermediul sau sa se remita 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzand pentru sine, in contul interventiei, un procentaj de 10%'. In urma anchetei, procurorii DNA au descoperit ca in decurs de patru ani suma totala pretinsa in numele lui Blejnar s-a apropiat de 1,8 milioane de euro!!!
Delatiune falsa pentru discreditarea presei care il critica
15 martie 2011: Jurnalul National a primit, la redactie, pe numele redactorului-sef Victor Ciutacu, o scrisoare atribuita lui Radu Marginean, singurul demnitar destituit si invinuit pana acum in scandalul de coruptie din vami. Fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (sau cel care semna pentru el) il indica pe Sorin Blejnar drept "regina" caracatitei coruptiei, descria un sistem infernal de colectare politica a spagilor si pomenea, in premiera, de existenta unui "rege" pe tabla de sah. Radu Marginean a negat intr-o interventie televizata ca ar fi autorul scrisorii si ca ar fi dispus sa dea declaratii similare in fata anchetatorilor, iar Sorin Blejnar a spus, pentru Jurnalul National, ca "avem de-a face cu inca o dovada ca se incearca demonizarea si intimidarea mea, ca urmare a declaratiei ca ANAF va incepe sa taxeze averile cu provenienta nejustificata".
18 martie 2011: Jurnalul National cere demisia sefului ANAF Sorin Blejnar. cercetat de politisti si procurori brasoveni inca din vara anului trecut pentru protejarea contra cost a unor grupari specializate in contrabanda cu petrol si evaziune fiscala. Cu alte cuvinte, in loc sa fie spaima contrabandistilor, seful ANAF a devenit unul de al lor.Raspunsul la cererea noastra a venit pe doua cai. Una oficiala, direct de la seful statului. Pe 24 martie 2011: Presedintele Basescu se pronunta in cazul Blejnar sI ii ia apararea sefului ANAF.
Cu spatele asigurat, in luna iunie, Blejnar s-a pus pe hartuit presa. Fiscul a inceput vanatoarea de jurnalisti, realizatori TV, analisti politici, artisti sau analisti financiari pe care vrea sa-i transforme din contribuabili onesti in infractori fiscali. Sefii ANAF sustin ca toate persoanele care au desfasurat activitati independente si au depasit cumulat, pe mai multi ani, plafonul de 118.000 de lei aveau obligatia sa se inscrie ca platitori de TVA si sa achite anual aceasta taxa. Problema este ca oamenii nu au stiut despre aceasta obligatie, iar Fiscul nu i-a anuntat, desi i-a stiut pe fiecare cu nume si prenume. La aceasta ora, actele normative pe baza carora Blejnar a cerut TVA retroactiv sunt suspendate de instanta de judecata sesizata de un grup de jurnalisti si autori.
Blejnar, capo di tutti capi
Ex- presedintele ANAF este cercetat penal, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, pentru instigare la evaziune fiscala. Seful Fiscului apare in acest dosar ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina. Capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania, care are legaturi si cu mafia italiana. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat inca de anul trecut in atentia procurorilor anticoruptie. DNA a dispus in decembrie 2011 trimiterea in judecata a petrolistului oradean, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscala si trafic de influenta. Sorin Blejnar si Atilla Racz au mai fost anchetati de DNA in 2008, in urma unui denunt al unui om de afaceri prahovean, Vlad Constantin. Blejnar a fost acuzat atunci ca prin Racz Atilla percepea mita pentru fiecare cisterna cu motorina care intra in tara, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul sefului de la Garda Financiara, structura centrala. In vara lui 2011, seful sectiei de combatere a coruptiei, Lucian Papici, a infirmat ordonanta de neincepere a urmarii penale din 2009 si a deschis un nou dosar. Deocamdata nefinalizat.
Potrivit unor surse judiciare, inca din vara anului 2010, Blejnar a mai fost cercetat si pentru protejarea contra cost a unor grupari specializate din Brasov in contrabanda cu petrol si evaziune fiscala. Concluziile preliminare ale investigatiilor, consemnate in dosar erau foarte ingrijoratoare. "Din esalonul de coducere si consiliere face parte si seful ANAF, Sorin Blejnar, zis Nasul Mare, care, in schimbul prestatiilor si intevetiilor la autoritatile competente din teritoriu (autorizari antrepozit fiscal, variante de evaziune, declarare fictiva a livrarilor intracomunitare, contracte de management, inchiriere), ar fi pretins 3 milioane de euro, suma ce urmeaza sa-i fie virata intr-un cont la o banca din strainatate".