x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 100 de premiere la SIAB 2007

100 de premiere la SIAB 2007

05 Sep 2007   •   00:00
100 de premiere la SIAB 2007
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional Auto de la Bucureşti va fi cea mai mare dintre toate şi vine intr-un moment de dezvoltare fără precedent a industriei şi a pieţei auto din ţara noastră.



Ediţia din acest an a Salonului Internaţional Auto de la Bucureşti va fi cea mai mare dintre toate şi vine intr-un moment de dezvoltare fără precedent a industriei şi a pieţei auto din ţara noastră.

Salonul Internaţional de Automobile din Bucureşti (SIAB), care va avea loc intre 5 şi 14 octombie la Metro Otopeni, va fi cea mai mare expoziţie auto care a fost organizată vreodată in Romănia. "Ediţia din acest an va reuni 200 de mărci de autovehicule şi subansamble, din care 35 de mărci de maşini şi 100 de modele in premieră pe piaţa locală", a declarat Thierry Hesse, preşedintele AMC Promotion, organizatorul evenimentului.

Hesse a precizat că au revenit mărcile importate de Ţiriac Auto, dar va lipsi Peugeot. Brent Valmar, directorul general al Porsche Romănia, a precizat că vor fi aduse la salon chiar şi mărcile de lux Bentley şi Lamborghini, insă nu va sosi şi Bugatti.


LOCAŢIE NOUĂ. O dată cu mutarea SIAB la Metro Otopeni, suprafaţa expoziţiei a crescut la 50.000 de metri pătraţi, faţă de 40.000 in 2005. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), mutarea SIAB a fost determinată de spaţiul insuficient de expunere de la Romaero Băneasa, in condiţiile in care cererea pentru suprafeţe este mai mare in acest an, iar activitatea de producţie de la Romaero nu permite inchirierea unor hale suplimentare. "Mutarea SIAB a fost o decizie obiectivă, pentru că vechiul amplasament nu asigura suprafaţa necesară tututor expozanţilor. Eu, ca importator Volkswagen, nu am reuşit să expun la ediţia precedentă decăt 60% dintre modele", a spus Valmar, care este şi preşedintele APIA. De altfel, chiar şi noua locaţie pare insuficientă. Expozanţii au solicitat 6.000 de metri pătraţi peste cei disponibili.

In acelaşi timp, numărul de locuri de parcare s-a triplat, ajungănd la 2.500. Accesul s-a imbunătăţit şi el, făcăndu-se prin intermediul a şapte linii de autobuze, plus o cursă specială gratuită pentru cei care au bilet la Salon. Biletul va costa 15 lei, iar copiii sub şapte ani vor putea intra gratis.


PIAŢA AUTO. Salonul are loc intr-un moment de creştere a pieţei auto locale. Astfel, potrivit statisticilor APIA, in primele şapte luni au fost văndute 206.089 unităţi, cu 22,3% mai mult faţă de 2006. Exporturile au crescut cu 42,8%, ajungănd la 69.457 unităţi, in vreme ce importurile au crescut şi ele spectaculos, ajungănd la 108.807 autovehicule, cu 53,3%Â mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi producţia internă a urcat, ajungănd la 142.851 autoturisme produse in primele şapte luni, in creştere cu 10,8%.

Creşterea vănzărilor la automobile noi a fost pusă de Brent Valmar, preşedintele APIA, pe seama introducerii taxei auto de primă inmatriculare şi pe scăderea taxelor vamale. Dacă in 2006, importul de automobile la măna a doua era 44% din total, anul acesta, cota a scăzut la 33%. Cele mai importate maşini second-hand au fost mărcile Volkwagen, cu 14.613 unităţi, şi Opel, cu 10.629 exemplare.

×
Subiecte în articol: economic auto