x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 122 de milioane de dolari pentru reabilitarea termică la creşe şi grădiniţe

122 de milioane de dolari pentru reabilitarea termică la creşe şi grădiniţe

20 Oct 2011   •   10:06
122 de milioane de dolari pentru reabilitarea termică la creşe şi grădiniţe

Mai multe locuinte sociale la nivel national vor fi reabilitate termic prin programul ''Imbunatatirea eficientei energetice in gospodariile si comunitatile cu venituri mici din Romania'', implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, printr-un Grant acordat prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - UNDP (Romania) in valoare de 3 milioane dolari, a declarat, azi, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la semnarea protocolului pentru implementarea proiectului.

''Prin intermediul acestui proiect vor fi reabilitate termic 40 de case, care au destinatii sociale crese, gradinite. MDRT va implementa proiectul printr-un Grant acordat de UNDP Romania, in valoare de 3 milioane dolari. Aplicantii sunt autoritatile publice locale, iar contributia lor va fi de 10%'', a afirmat Elena Udrea, potrivit Agerpres.

Udrea si reprezentantul UNDP Romania, Yesim M. Oruc Kaya, au semnat, azi, protocolul pentru implementarea proiectului 'Imbunatatirea eficientei energetice in gospodariile si comunitatile cu venituri mici din Romania'.

In afara de bugetul acordat prin Grant, de 3 milioane dolari, se adauga suma de 119 milioane dolari, cofinantarea partenerilor, respectiv Ministerul Mediului si Padurilor, Romania Green Building Council (RoGBC) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) sunt parteneri in proiect.

''Noutatea este ca la reabilitarea termica se folosesc materiale traditionale locale, deoarece tehnologia noua nu putea fi aplicata pentru casele traditionale'', a afirmat secretarul de stat in MDRT, Eugen Curteanu.

Implementat in perioada 2011 - 2015, proiectul are ca obiectiv dezvoltarea capacitatii institutionale de implementare a masurilor de eficienta energetica in regiunile mai sarace, precum si stimularea pietei pentru producerea de materiale de constructie locale, performante din punct de vedere energetic.
Acestea vor contribui la imbunatatirea vietii a peste 110.000 de persoane si la reducerea emisiilor de gaze cu peste 660.000 tone de CO2.

''Avantajele proiectului vizeaza reducerea impactului pe care eficienta energetica a locuintelor o are pentru gospodariile cu venituri reduse, imbunatatirea conditiilor de locuit, conservarea mediului, precum si crearea de noi locuri de munca'', a declarat Yesim M. Oruc Kaya.

×