Au construit în România sute de locuinţe şi mii de spaţii de birouri. Cunosc piaţa imobiliară de aici de cel puţin zece ani, dar de câţiva ani au făcut un pas în spate. Acum se reîntorc. Simt că pot face, din nou, profit din vânzarea de apartamente şi birouri în ţara noastră. Shimon Galon, fostul director al GTC România, companie care a dezvoltat pe piaţa locală proiecte evaluate la 500 milioane euro, revine în imobiliare, dar nu ca dezvoltator, ci cu o firmă de management de proiecte imobiliare, Real-Sol. Noua companie intră pe piaţă cu opt proiecte, două de birouri şi şase rezidenţiale, toate în Bucureşti. Primul anunţat este un cartier cu 324 de apartamente, numit GVI Town şi situat în zona Mihai Bravu, finalizarea primelor 81 unităţi fiind programată pentru martie 2016. Investiţia în acest proiect este de 20 milioane euro, aparţinând grupului israelian Gindi. Proiectul a fost început în 2006, dar stopat din cauza crizei imobiliare şi reluat în martie 2015.
O altă revenire este a lui Isaac Hoshen, unul dintre cofondatorii dezvoltatorului imobiliar Adama, compania care a construit în Bucureşti, Arad, Iaşi, Ploieşti şi Oradea peste 1700 apartamente. El s-a retras din ţara noastră în 2011, implicându-se de-atunci în proiecte în New York, Strasbourg şi Berlin. În prezent, Hoshen este implicat în dezvoltatorul Hoshen Holdings, care construieşte complexul rezidenţial Reveria Pallady43. Acest proiect are 200 apartamente, dintre care 75 vor fi finalizate în prima fază, şi poate fi extins la 800 unităţi.
Pe lângă cei doi, Hercesa a anunţat un nou proiect. Dezvoltatorul spaniol este prezent în ţara noastră din 2004, unde a construit 400 de apartamente şi a renovat Hotelul Cişmigiu, din centrul Bucureştiului. Acesta extinde ansamblul Vivenda din Titan cu 270 apartamente, dintre care jumătate vor fi gata până la finele anului viitor.
Acestea sunt cele mai mari noi proiecte rezidenţiale de la târgul imobiliar Timon, organizat în perioada 16 – 19 aprilie, în Bucureşti. “Investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul Timon. Acesta a mai spus că la Timon sunt lansate 17 proiecte rezidenţiale, totalizând aproximativ 2.000 de locuinţe.
Dezvoltatorii sunt optimişti
“Văd piaţa foarte optimist: se vor vinde mai multe apartamente şi preţurile vor creşte”, estimează Shimon Galon. Mauricio Mesa, directorul general al Hercesa România şi Bulgaria, spune că, în ultimele luni din 2014, au vândut câte 30 apartamente/lună, faţă de 6-7 unităţi înainte. Isaac Hoshen crede că, în prezent, se poate construi pentru clasa de mijloc. Ion Cătuţoiu, directorul Realtime, apreciază că se vede din ce în ce mai clar o maturizare a pieţei imobiliare, ceea ce îi avantajează pe cumpărători.