Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a recuperat in ultimii trei ani la bugetul de stat circa 23.337 miliarde de lei. Cei mai multi bani au fost incasati prin executare silita si poprire a conturilor.
CATALIN BUDESCU
METODA. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a constatat ca executarea silita a conturilor datornicilor aduce cei mai multi bani la buget
|
VANZARI DE CREANTE. La aceste metode s-au adaugat vanzarile de creante - 533,4 miliarde de lei (ex.: Compania Hoteliera Intercontinental Bucuresti, Artrom Slatina), implementarea unor programe de restructurare financiara in baza unor acte normative speciale (OUG 31/2003) care au generat incasari de 64 miliarde de lei. Efectul acestor actiuni s-a concretizat in principal prin realizarea unor programe de investitii care au insumat circa 2,5 milioane de dolari (ex.: Compania Astra Vagoane Calatori Arad).
EXECUTARI SILITE. Unele din procedurile "de forta" de care fostul AVAB s-a folosit pentru recuperarea creantelor datorate statului roman au fost executarea silita si de poprire a conturilor societatilor datoare. Prin aceste metode dure, AVAS a incasat cea mai mare suma, si anume circa 2.920 miliarde de lei, reprezentand 93,7% din totalul sumelor recuparate de institutie in intreaga sa activitate. Astfel, prin valorificari si executari silite s-au virat in perioada 2001-2004 in contul TVA al bugetului de stat peste 247 miliarde de lei (ex.: cazul societatilor RomanoExport Bucuresti si Confex International Bucuresti), iar conversia creantelor in actiuni la o valoare de peste 11.800 miliarde de lei a adus incasari, pana in prezent, de peste 325 miliarde de lei (ex. ChimComplex Borzesti, Corias Corabia).
Concomitent cu aceasta, prin valorificarea creantelor fiscale si comerciale preluate in anul 2004, Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate s-a consolidat cu suma de 1.127 miliarde de lei, iar Fondul de Risc al Ministerului Finantelor Publice s-a completat cu 776 miliarde de lei.
CU AVEREA PERSONALA
|
Administratorii societatii falite Yazoo Impex SRL - datori catre AVAS cu circa 763.593 de dolari - si anume Maior Lazar Dorin, Dutu Eduard Lucian si Albert Maria Crina, au fost obligati de AVAS sa plateasca cu averea personala datoria facuta de aceasta societate catre statul roman. Astfel, prin sentinta civila nr.1538/ C/09.07.2004, Tribunalul Brasov a admis actiunea formulata de AVAS obligandu-i pe administratorii societatii in cauza sa plateasca din propriul buzunar peste jumatate de milioan de dolari. Impotriva acestei sentinte judecatoresti, paratii au declarat recurs.
|
Citește pe Antena3.ro