x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 23.000 de miliarde de lei recuperati

23.000 de miliarde de lei recuperati

01 Noi 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a recuperat in ultimii trei ani la bugetul de stat circa 23.337 miliarde de lei. Cei mai multi bani au fost incasati prin executare silita si poprire a conturilor.

CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
METODA. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a constatat ca executarea silita a conturilor datornicilor aduce cei mai multi bani la buget
Incasarile realizate de fostul AVAB, actualul AVAS, au fost realizate in perioada ianuarie 2001-septembrie 2004 prin implementarea de programe ce au vizat restructurarea financiara a creantelor asupra debitorilor din sectorul agricol. Aceasta metoda a adus la bugetul statului 493,8 miliarde de lei, o mare parte din aceasta suma provenind de la Societatea Agricola International Bacau si OLPO Ulei Podari. Rescadentarea termenelor de plata si esalonarea consolidata a creantei au adus alte 1.437,9 miliarde de lei, printre societatile la care s-a aplicat aceasta metoda numarandu-se Stirom Bucuresti si Astra Investitii Imobiliare Bucuresti.

VANZARI DE CREANTE. La aceste metode s-au adaugat vanzarile de creante - 533,4 miliarde de lei (ex.: Compania Hoteliera Intercontinental Bucuresti, Artrom Slatina), implementarea unor programe de restructurare financiara in baza unor acte normative speciale (OUG 31/2003) care au generat incasari de 64 miliarde de lei. Efectul acestor actiuni s-a concretizat in principal prin realizarea unor programe de investitii care au insumat circa 2,5 milioane de dolari (ex.: Compania Astra Vagoane Calatori Arad).

EXECUTARI SILITE. Unele din procedurile "de forta" de care fostul AVAB s-a folosit pentru recuperarea creantelor datorate statului roman au fost executarea silita si de poprire a conturilor societatilor datoare. Prin aceste metode dure, AVAS a incasat cea mai mare suma, si anume circa 2.920 miliarde de lei, reprezentand 93,7% din totalul sumelor recuparate de institutie in intreaga sa activitate. Astfel, prin valorificari si executari silite s-au virat in perioada 2001-2004 in contul TVA al bugetului de stat peste 247 miliarde de lei (ex.: cazul societatilor RomanoExport Bucuresti si Confex International Bucuresti), iar conversia creantelor in actiuni la o valoare de peste 11.800 miliarde de lei a adus incasari, pana in prezent, de peste 325 miliarde de lei (ex. ChimComplex Borzesti, Corias Corabia).

Concomitent cu aceasta, prin valorificarea creantelor fiscale si comerciale preluate in anul 2004, Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate s-a consolidat cu suma de 1.127 miliarde de lei, iar Fondul de Risc al Ministerului Finantelor Publice s-a completat cu 776 miliarde de lei.

FALIMENTUL. Prin procedura reorganizarii judiciare si a falimentului s-au obtinut incasari importante, de peste 672 miliarde de lei. De asemenea, prin metode specifice, AVAS a reusit ca in 11 luni sa aduca la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate 1.127 miliarde de lei de la numai 5.980 de debitori din cei 66.313 preluati. La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, AVAS avea in portofoliu un total al creantelor de peste 116.000 de miliarde de lei.
CU AVEREA PERSONALA
Administratorii societatii falite Yazoo Impex SRL - datori catre AVAS cu circa 763.593 de dolari - si anume Maior Lazar Dorin, Dutu Eduard Lucian si Albert Maria Crina, au fost obligati de AVAS sa plateasca cu averea personala datoria facuta de aceasta societate catre statul roman. Astfel, prin sentinta civila nr.1538/ C/09.07.2004, Tribunalul Brasov a admis actiunea formulata de AVAS obligandu-i pe administratorii societatii in cauza sa plateasca din propriul buzunar peste jumatate de milioan de dolari. Impotriva acestei sentinte judecatoresti, paratii au declarat recurs.
×
Subiecte în articol: economic miliarde AVAS