x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 28 iulie: Vin banii de la UE

28 iulie: Vin banii de la UE

25 Iul 2009   •   00:00

Comisia Europeană ar putea vira României în 28 iulie prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul de 5 miliarde euro, în condiţiile în care emisiunea de obligaţiuni UE va fi lansată în 27 iulie, a declarat secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.



"Ne aşteptăm ca prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde euro de la Uniunea Europeană să fie virată în contul Trezoreriei pe 28 iulie, întrucât pe 27 iulie va avea loc lansarea de obligaţiuni a Comisiei. Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar şi pentru refinanţarea împrumuturilor scadente", a spus Gherghina.

ÎMPRUMUT ÎN CINCI TRANŞE
Acordul încheiat de Guvernul României cu CE prevede acordarea unui împrumut în valoare maximă de 5 miliarde euro. Potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, împrumutul de la CE va fi acordat României în cinci tranşe, din care două în acest an: tranşa din iulie, de 1,5 miliarde de euro, şi a doua, de 1 miliard de euro, în trimestrul al IV-lea din 2009. Cea de-a treia tranşă, de 1,15 miliarde euro, va veni în trimestrul al II-lea din 2010, alte 1,2 miliarde în trimestrul al IV-lea din 2010, iar ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, în trimestrul al II-lea din 2011.

Eliberarea următoarelor tranşe este condiţionată, însă, de atingerea anumitor ţinte, stabilite în memorandumul tehnic din acordul de împrumut. Împrumutul face parte din acordul de finanţare externă de aproape 20 de miliarde de euro încheiat cu FMI, CE şi alte instituţii internaţionale.

×
Subiecte în articol: economic Comisia Europeana imprumut