Microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2011 să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri, în baza unei modificări la Codul Fiscal, adoptată de Guvern.
Măsura luată de Executiv creează premisele relansării economice, a opririi creşterii şomajului şi a încurajării clasei de mijloc, potrivit Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). "Decizia Guvernului de a susţine activitatea acestora printr-un impozit simplificat reprezintă o mână de ajutor acordată micilor întreprinzători şi capitalului autohton, măsură pe care o considerăm salutară şi ale cărei efecte benefice asupra economiei nu vor întârzia să apară", a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al ACPR.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro. Firmele care obţin venituri din activităţi bancare, jocuri de noroc sau din consultanţă şi management vor plăti în continuare impozit de 16%.
Guvernul estimează că noul sistem va aduce la buget venituri suplimentare de aproape 100 milioane de lei. "Noi am avut în vedere simplificarea, chiar dacă la prima vedere se consideră că 3% ar fi mai puţin decât 16% la nivelul profitului net. Impactul este pozitiv şi foarte multe microîntreprinderi vor opta", a spus Ialomiţianu. Până la sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri.