x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 3% impozit pe venit pentru microfirme

3% impozit pe venit pentru microfirme

de Elena Stan    |    26 Dec 2010   •   20:06

Microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2011 să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri, în baza unei modificări la Codul Fis­cal, adoptată de Guvern.

Măsura luată de Executiv creează premisele re­­lansării economice, a opririi creş­terii şomajului şi a încurajării clasei de mijloc, potrivit Alianţei Confede­ra­­­ţiilor Patronale din România (ACPR). "Decizia Guvernului de a sus­ţine activitatea acestora printr-un im­pozit simplificat reprezintă o mână de ajutor acordată micilor întreprin­zători şi capitalului autoh­ton, măsură pe care o considerăm sa­lutară şi ale că­rei efecte benefice asu­pra eco­no­miei nu vor întârzia să apa­ră", a de­cla­rat Dan Matei Agathon, vi­ce­pre­şe­dinte al ACPR.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că pot ale­ge acest sistem de impozitare fir­me­le care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro. Firmele care obţin venituri din activităţi bancare, jocuri de noroc sau din consultanţă şi mana­ge­ment vor plăti în continuare impo­zit de 16%.

Guvernul estimează că noul sistem va aduce la buget venituri su­pli­men­tare de aproape 100 milioane de lei. "Noi am avut în vedere simplifica­rea, chiar dacă la prima vedere se con­­sideră că 3% ar fi mai puţin decât 16% la nivelul profitului net. Impac­tul este pozitiv şi foarte multe mi­cro­în­­treprinderi vor opta", a spus Ialomi­ţianu. Până la sfârşitul anului trecut, mi­croîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata im­po­zitului pe profit şi plata unui im­po­zit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venitu­ri.

×
Subiecte în articol: microintreprinderilor