CE AVEAM ȘI CE NU MAI AVEM
Întrebat ce a pierdut România odată cu aderarea, răspunsul lui Ştefan Vuza a venit prompt. „Nimic.” Nici măcar facilităţile fiscale pe care statul putea să le acorde companiilor aflate în dificultate, înainte de 2007. Şi asta pentru că facilităţile sunt o politică perdantă, în opinia omului de afaceri. „Într-o economie de piaţă, trebuie să laşi mediul de afaceri să fie competitiv, nu să dai ajutoare de stat”, consideră Vuza.
CE NU AVEAM ȘI AM PRIMIT
Cei şase ani de UE au schimbat categoric în bine România, în opinia omului de afaceri. El spune că pentru a ne da seama de acest lucru nu trebuie decât să ne întoarcem privirea către state care nu sunt membre ale Uniunii, precum ţările fostei Iugoslavii sau Republica Moldova. Şi asta pentru că România a fost nevoită să copieze regulile jocului din UE, astfel că tot mediul de afaceri s-a schimbat, în bine.
„În afara UE, aş fi depins prea mult de factorul politic. Acum există o curte superioară de magistratură, mediul juridic este mai bun pentru noi, jucătorii, când suntem în cadrul unei uniuni”, adaugă omul de afaceri. Pe de altă parte, un mare plus al celor şase ani de UE pentru România îl reprezintă, în opinia lui Vuza, fondurile europene. „După aderare, rezultă că avem două bugete, cel de stat, şi cel de la Bruxelles, de unde însă ni se întorc banii, pe care îi folosim noi, contribuabilii. Prefer să primesc bani de la Bruxelles, din al doilea buget, de unde redistribuirea se face pe proiecte, cui cere. Pe când înainte de UE, toţi banii erau daţi la Bucureşti, nu veneau înapoi, iar statul nu făcea decât să arunce câteva subvenţii”, explică Ştefan Vuza.
CE AR FI TREBUIT SĂ PRIMIM ȘI NU NI S-A DAT
UE reprezintă mai întâi o uniune economică şi apoi una politică. „Este ca şi cum mergi la o petrecere, dacă îţi place muzica intri, dacă nu, te duci la următorul local. Aşa şi cu intrarea în UE, unde aderi de bunăvoie, nu ca să primeşti ceva în schimb”, adaugă omul de afaceri. El a completat că aşteptarea de a primi ceva în schimb este o gândire care aparţine bugetarilor şi nu mediului de afaceri, unde companiile se află într-o competiţie egală.
CITESTE mai mult pe incomemagazine.ro
Citeste si:
6 ani de UE. Adio preţuri mici la benzină, energie şi gaze
6 ani de UE. Doar visăm la salarii europene
6 ani de UE. Multe taxe, bani puțini
6 ani de UE. Sprijin și nu prea pentru agricultură
6 ani de UE. RETAILUL EUROPEAN, prea scump PENTRU ROMÂNI
Citește pe Antena3.ro