x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 60 de instituţii financiare nebancare (IFN) au plecat din România

60 de instituţii financiare nebancare (IFN) au plecat din România

de Daniela Ivan    |    17 Noi 2011   •   14:01

Criza a determinat 60 de institutii financiare nebancare (IFN) sa paraseasca Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Au mai ramas 200 care sunt suficient de solide sa faca fata crizei, considera seful serviciului de Reglementare si Autorizare din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Angela Dimonu.
"Au fost radiate in ultimii trei ani 60 de entitati din acesta piata, dar numai 9 dintre ele au fost radiate ca urmare a unor sanctiuni date de BNR, celelalte fiind realizate prin cereri de incetare a activitatii din motive economice", a explicat Dimonu. Aceasta a mai precizat ca si IFN-urile care au ales sa ramana au inregistrat o reducere a activitatii.

Maturitatea pietei
Plecarea institutiilor IFN-urilor care nu au putut suporta criza a facut un pic de ordine in acesta piata. "In anii 2008 - 2011 am asistat la o sedimentare a pietei deoarece un important numar de Institutii Financiare Nebancare (IFN) au iesit din piata, in special cei care au intrat usor si au beneficiat de boom-ul din 2008. Consider insa ca IFN-urile ramase au fost suficient de solide pentru a traversa si o perioada de criza", a mai spus oficialul BNR. Aceasta a precizat ca un element pozitiv inregistrat pe piata de leasing si IFN in 2011 il reprezinta orientarea catre finantarea companiilor, cele mai importante sectoare fiind serviciile, constructiile si industrie.

"Aceste tendinte trebuie sa reprezinte un trend si in perioada urmatoare, adica finantarea sa indrepte catre clientii eligibili din economia reala. O pondere importanta de orientare a businessului trebuie sa fie catre productie si valoare adaugata. In 2011, creditul acordat companiilor a dat semne de revenire chiar daca creditarea a fost marcata de o contractare a cererii, dar si de o prudenta a creditorilor in oferta pe care au fata de populatie, in special pentru creditele de consum", a adaugat reprezentantul BNR.

×