Ungaria, Slovacia si Bulgaria sunt cele mai expuse tari la criza din zona euro, urmate de Croatia, Slovenia, Romania si Polonia, potrivit unui raport prezentat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). O treime dintre romani dau vina pe "Vest" pentru saracia din tara, prin Vest intelegand SUA, UE sau Occidentul in general. In Romania, peste 60% dintre gospodarii au fost afectate "destul sau semnificativ" de criza, potrivit rezultatelor sondajului BERD.
Din procentajul de 60%, 15% dintre familii au incercat fara succes sa ia credite pe canale oficiale, in timp ce alte 14% au reusit. Totodata, peste 35% dintre familii au incercat fara succes sa se imprumute "pe canale neoficiale", iar peste o treime au dus pana la capat acest efort, potrivit sondajelor BERD. Mai putin de 20% dintre gospodariile din Romania care s-au confruntat cu pierderea unui loc de munca au reusit sa acceseze scheme de ajutor de somaj, fata de aproape 50% in Germania si Suedia sau peste 40% in Ungaria si Cehia.
Expunerea economiei romanesti la zona euro provine din exporturi (16% din PIB), datorie externa (21% din PIB) si investitii straine directe (21% din PIB), potrivit datelor BERD.
Pentru 2012, BERD recomanda Romaniei sa adopte noi reforme fiscale, printre care se numara eliminarea arieratelor in sectorul public, si noi reforme in sistemul de pensii si sanatate. De asemenea, specialistii institutiei spun ca ar trebui facute progrese pentru atragerea de finantare privata in sectorul drumurilor, unde este nevoie de investitii majore, fie prin concesionare, fie prin parteneriate public-privat. In sectorul energetic, BERD considera ca pana la finele anului ar trebui eliminate incertitudinile cu privire la infiintarea celor doi campioni nationali. Tot pana la finele anului ar trebui privatizate companiilor din sectorul energetic.
Somajul a ramas scazut
Rata somajului a ramas la niveluri reduse in Romania in perioada crizei din 2008-2010, relativ la cotele mai ridicate din tarile vecine din Europa Centrala si regiunea Baltica, in principal ca urmare a somajului scazut anterior crizei si angajarilor numeroase din sectorul public, potrivit BERD. Potrivit datelor Eurostat, rata somajului a fost de 7,5% in Romania in septembrie, fata de aproape 10% la nivelul UE, 9,4% in Polonia, 9,9% in Ungaria sau 11,9% in Bulgaria.