x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 8 miliarde de lei din fonduri europene pentru investiții în transporturi

8 miliarde de lei din fonduri europene pentru investiții în transporturi

19 Feb 2021   •   14:32
8 miliarde de lei din fonduri europene pentru investiții în transporturi

Ministerul Transporturilor va dispune de 8 miliarde de lei din fonduri europene pentru investiții în acest an. Este cea mai mare sumă de până acum. Totodată, autoritățile vor să depășească această valoare la rectificarea bugetară, potrivit ministrului Cătălin Drulă, aflat la inaugurarea Pistei 2 a Aeroportului Internațional Henri Coandă.

"Chiar astăzi vom merge la Guvern pentru a finaliza şi a trimite către Parlament Legea bugetului de stat. Avem o creştere a bugetului la Ministerul Transporturilor cu 10%. Vom avea 14,1 miliarde de lei, din care un record de 8 miliarde de lei pentru investiţii pe fonduri europene. Vorbim de autostrăzi, de căi ferate şi de alte feluri de infrastructuri portuare, aeroportuare şi vrem chiar, dacă se poate în acest an, să depăşim această sumă, evident prin rectificare, adică să avem fonduri suplimentare alocate la rectificare. Muncim zi de zi la asta şi n-am uitat de partea de întreţinere a infrastructurilor existente. Întreţinerea este extrem de importantă şi din cauza asta a suferit România foarte mult, aşa că am reuşit şi acolo să alocăm sume record şi pe infrastructura feroviară în special", a explicat demnitarul.

Totodată, Pista 2 a Aeroportului Internațional Henri Coandă din Otopeni a fost finalizată în 5 luni și au o garanție de 73 de luni, iar Pista 1 va intra în reparații.

"Avem de făcut reparaţii capitale la Pista 1, acum că Pista 2 este în regulă şi noua conducere a aeroportului va trece urgent la reparaţii la Pista 1. Avem de făcut modernizarea sistemului de parcări, renovarea terminalului 1, sunt şi alte investiţii, facilitatea fast track prin care să se poată trece mai repede prin formalităţile de sosire", a spus ministrul.

Pista 2 are o lungime de 3,5 kilometri, lăţime de 60 de metri, din care 45 de metri reprezintă suprafaţă portantă şi acostamente de 7,5 metri. A fost construită în 1987 şi o reparaţie capitală în 1997, până acum fiind efectuate doar lucrări de mentenanţă. Modernizarea a vizat schimbarea dalelor de beton de pe suprafaţa de rulare, refacerea terasamentului şi modernizarea 100% a sistemului de balizaj. În timpul lucrărilor au fost turnate peste 90.000 de tone de mixturi bituminoase şi au fost refăcute 7.800 metri cubi de dale de beton.

Lucrările au costat 127 milioane de lei și au fost realizate de SC Porr Construct SRL (antreprenor general) şi de SC Consitrans SRL (consultant), atribuite prin licitaţie publică.

×
Subiecte în articol: transporturi aeroport pistă