Reducerea TVA la apa potabilă va lăsa în bugetul familiilor între 5-10 lei, în funcţie de metrii cubi consumaţi. Va stimula însă consumul, care a ajuns la jumătate din cât era înainte de 1990, și vom scăpa, poate, de eticheta că suntem cei mai nespălaţi europeni.
Ocupăm ultimul loc în Europa la capitolul igienă personală, potrivit mai multor studii. Peste 50% dintre români nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta, iar 25% nici după ce au schimbat scutece murdare. Un român folosește în medie patru săpunuri și un deodorant pe an, după cum arată Institutul de Sănătate Publică București. Statistici alarmante pe care Guvernul vrea să le schimbe în bine, iar varianta aleasă este reducerea TVA la apa pentru consumul casnic de la 24% la 9%. O variantă care în final s-ar putea dovedi iluzorie, având în vedere că estimările indică un câștig de maxim 10 lei pe familie. De exemplu, la nivelul Bucureștiului, preţul apei potabile este, în prezent, de 4,64 lei/ mc fără TVA, iar cu TVA ajunge la 5,75 lei/mc. Prin reducerea TVA la 9%, preţul scade la 5,05 lei/mc, rezultând astfel o reducere de 0,7 lei/mc. Luând în calcul un consum mediu pe familie de 10 metri cubi/lună, care rezultă din statistici, se ajunge la o economie de 7 lei. Cu o economie cât o picătură, nici bugetul stat¬ului nu va fi „secătuit”, costul măsurii fiind estimat la 100 milioane de lei.
Propunerea va fi atașată, cel mai probabil, la legea de aprobare a ordonanţei privind reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele.