Un numar de 800 de unitati de industrie alimentara s-ar putea inchide o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana daca nu vor fi restructurate astfel incat sa fie in conformitate cu normele europene, potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Reprezentantii UE au fost de acord ca toate cele 800 de unitati, care nu au avut nici o sansa, sa fie reevaluate, astfel incat numarul unitatilor care intra in perioada de tranzitie sa creasca", a declarat Liviu Harbuz, presedintele ANSVSA.CARNE. Potrivit datelor ANSVSA, dintr-un numar total de 561 de unitati de procesare a carnii (abatoare), doar 0,7% (patru intreprinderi) corespund normelor UE. Un numar de 143 de intreprinderi procesatoare de carne de vita si de porc de capacitate mare (25,9% din total) si 380 de unitati de capacitate mica (67%) nu au intocmit programe de restructurare. "In cazul acestora oamenii vor trebui informati si instruiti ca sa stie cum sa intocmeasca documentele pentru restructurare", a afirmat Liviu Harbuz. Numai 12 unitati din numarul total de abatoare (2,1%) au intocmit programe de restructurare cu termen pana la sfarsitul anului 2006 si doar 20 de intreprinderi au pregatit programe de restructurare cu termen pana la finele anului 2009, acestea din urma intrand pe lista unitatilor care beneficiaza de o perioada de tranzitie.
LAPTE. Din cele 574 de intreprinderi de industrializare a laptelui, numai 18 unitati (3,1%) corespund normelor europene. Ponderea celor care au promis sa se retehnologizeze pana la finele anului 2006 este de 7%, iar unitatile care au obtinut o perioada de tranzitie pana in 2009 detin o pondere de 4,9% din total. Numarul intreprinderilor mici de procesare a laptelui care nu au intocmit programe de restructurare si care ar putea disparea la data aderarii este ingrijorator: 225 de unitati, adica 38,8% din total. (Iohanna Onaca)
Citește pe Antena3.ro