x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ADS transformat în primul arendaş al ţării.

ADS transformat în primul arendaş al ţării.

de Vali Blanaru    |    19 Mai 2011   •   15:34

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa reorganizeze Agentia Domeniilor Statului (ADS) si sa o transforme in banca funciara care sa poata cumpara terenuri, pe care sa le comaseze, si apoi sa le arendeze sau sa le vanda.

"Agentiei Domeniilor Statului i s-a interzis pana acum vanzarea si cumpararea terenurilor, deci s-ar modifica un singur articol care sa permita aceste actiuni, care nu includ terenurile din proprietatea statului. Astfel, terenurile care sunt achizitionate sa poata fi comasate, arendate si vandute. (...) Dreptul de preemptiune sa fie al arendasului, ulterior al vecinilor, dupa care sa fie dreptul de preemptiune al ADS", a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Banking-ul funciar reprezinta achizitia si administrarea temporara a terenurilor in zona rurala de catre o agentie de stat impartiala, cu scopul de a redistribui si de a da in arenda aceste terenuri pentru imbunatatirea structurii agricole si realocarii terenurilor catre un alt scop de interes public general.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a precizat ca modele asemanatoare sunt aplicate in Franta si Olanda. ADS are in administrare 400.000 hectare de teren.

×