x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerea penitenciarelor, trimisă în faliment de stat

Afacerea penitenciarelor, trimisă în faliment de stat

de Cristian Anton    |    16 Oct 2017   •   15:48
Afacerea penitenciarelor, trimisă în faliment de stat
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NATIONAL

Regia Autonomă Multiproduct, prin care statul obţinea bani frumoşi de pe urma muncii deţinuţilor, a dat faliment cu datorii de peste 10 milioane de euro după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a decis să lichideze societatea pe care a preluat-o în 2008 de la Ministerul Justiţiei. Regia exporta mobilă de cea mai bună calitate în ţări precum Germania, Belgia şi Olanda, iar deţinuţii beneficiau de multiple avantaje: salarii, diplome de calificare şi reducerea pedepsei.

Multiproduct a intrat în insolvenţă în iulie 2014, iar în septembrie 2015 instanţa a decis falimentul regiei, după ce a constatat că nu mai este posibilă reluarea activităţii. Dosarul de faliment se judecă şi în prezent, în condiţiile în care există sute de creditori, iar regia avea o avere imobiliară impresionantă (peste 100 de clădiri, fabrici, utilaje etc.), despre care nu se ştie cu exactitate unde a ajuns.

47,2 milioane lei era valoarea totală a datoriilor înregistrate de Multiproduct după declararea insolvenţei, în 2014.

Cele mai mari datorii ale Multiproduct erau către bugetele de stat - peste 32,7 milioane de lei, în timp ce aproape 300 de foşti salariaţi au de recuperat 11,5 milioane lei.

De la profit, direct în faliment

Multiproduct a fost înfiinţată în 1991, în subordinea Ministerului Justiţiei, având drept scop calificarea profesională a deţinuţilor, în vederea reintegrării acestora în societate după ispăşirea pedepsei. Regia funcţiona prin mai multe sucursale, organizate în penitenciare: Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud, Întreprinderea de Confecţii Târgşor, Întreprinderea de Împletituri şi Confecţii Metalice (IICM) Poarta Albă, Fabrica de Mobilă Gherla şi Fabrica de Mobilă Ion Luca Caragiale - Penitenciarul Mărgineni. Până în 2004, Multiproduct a înregistrat profit, dar, “începând cu anul 2005, regia a intrat într-un declin continuu din diverse cauze”, după cum sec se arată în dosarul de faliment. În 2008, regia a trecut de la Ministerul Justiţiei la AAAS, moment în care soarta avea să-i fie pecetluită.  

Niciun vinovat

Situaţia regiei este atât de complicată, încât prin dosarul său de faliment s-au perindat nu mai puţin de cinci lichidatori judiciari, în doar trei ani. Şi niciunul nu a putut să identifice vreun vinovat pentru prăbuşirea inexplicabilă a unei companii cu sute de angajaţi, contracte bănoase la export şi un rol cât se poate de benefic pentru toţi cei implicaţi.

“În urma analizei documentelor financiar-contabile ale debitoarei, aflate la dispoziţia administratorului judiciar până la acest moment, nu au fost identificate elemente care să conducă la concluzia săvârşirii unor fapte delictuale”, se arată în dosarul de faliment al Multiproduct.

Principalul vinovat descoperit a fost volatilitatea cursului valutar care “a creat fisuri largi în soliditatea financiară a firmei”, imprevizibilitatea derulării raporturilor comerciale, tehnologia desuetă şi incapacitatea managementului. Cu alte cuvinte, cauze generice şi niciun vinovat.

Se cere atragerea răspunderii

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-a dorit ca Multiproduct să-şi reia activitatea, ţinând cont de faptul că regia îi vira sume importante de bani (70% din salariile minime pe economie ale deţinuţilor), dar managementul asigurat de AAAS nu a fost capabil să realizeze ceva în acest sens. Potrivit datelor din dosarul de faliment, foştii directori ai punctelor de lucru din penitenciare acuză conducerea regiei că au faliment intenţionat societatea, pentru a înstrăina bunurile acesteia şi au cerut judecătorului sindic atragerea răspunderii a persoanelor care s-au perindat la şefia Multiproduct.  

Ce se producea în regie

Unităţile Multiproduct din incinta penitenciarelor fabricau mobilă din lemn masiv (plop, răşinoase şi stejar), diverse produse de feronerie şi confecţii metalice, uniforme pentru Ministerul de Interne, împletituri din răchită etc. Peste 90% din producţie mergea la export, la clienţi fideli din Germania, Belgia şi Olanda. În 2008, când a fost preluată de AAAS, regia avea peste 250 de angajaţi civili şi mai bine de 1.000 de deţinuţi lucrători. Prăbuşirea Multiproduct a fost abruptă, veniturile regiei scăzând de la câteva milioane de lei, la doar 800.000 lei în 2013, ultimul an în care a mai avut activitate.   

Multiproduct a ajutat mii de deţinuţi să-şi facă un rost în viaţă şi aducea bani frumoşi la buget. Managementul prost al statului a dus-o însă în faliment

×