x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerile în familia Blaga: doar statul e bun de plată

Afacerile în familia Blaga: doar statul e bun de plată

de Cristian Anton    |    08 Dec 2017   •   08:53
Afacerile în familia Blaga: doar statul e bun de plată
Sursa foto: SIMION MECHNO

Firmele lui Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, continuă să adune datorii la buget, chiar dacă încasează în continuare bani de la companii publice. Astfel, Flomar Rev SRL, deţinută de Ioan Rudeanu şi mama acestuia, Aurora Mariana Rudeanu, apare în evidenţele Fiscului cu debite la stat, dar îşi permite să cumpere bunuri din patrimoniul Axis Corporate Security, societatea în insolvenţă a ginerelui lui Blaga. În paralel, Axis Corporate Security primeşte milioane de lei de la companii precum DRDP Timişoara, Complexul Energetic Hunedoara, Societatea de Închidere a Minelor etc.

Flomar Rev SRL, firma de pază din Deva mai puţin ştiută a ginerelui lui Blaga, apare la 30.09.2017 în evidenţele ANAF cu datorii la bugetele de stat de 139.284 lei. O nimica toată, ce-i drept, faţă de cele 25,3 milioane de lei pe care Fiscul le revendică de la Axis Corporate Security. Chiar şi aşa, Flomar Rev SRL merge pe profit- 151.246 lei în anul 2016, la o cifră de afaceri de 757.552 lei şi opt angajaţi.

Firma lui Rudeanu are şi un site, a cărui denumire şi logo aduc poate prea mult aminte de colosul american Apple- applead.ro, prin care vinde detectoare radar, boxe, tunere şi alte accesorii auto

Plata datoriilor nu pare a fi una din preocupările societăţii lui Rudeanu. Pe lângă datoriile la stat, Flomar Rev SRL a fost obligată în iunie 2017 de către Judecătoria Deva la plata unui debit de 23.535 lei, plus penalităţi de 588,68 lei, către creditorul RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA.

Rudeanu se implică în propria insolvenţă

Flomar Rev SRL este şi unul din creditorii Axis Corporate Security SRL, ginerele lui Blaga având de recuperat de la propria firmă peste 95.000 lei. De altfel, Flomar Rev face parte, alături de Raiffeisen Bank şi DGRFP Timişoara, din comitetul creditorilor societăţii de pază aflată în insolvenţă, astfel încât Rudeanu are un cuvânt greu de spus în managerierea datoriilor.

8.098.093,58 lei este valoarea totală a datoriilor înregistrate de Axis Corporate Security SRL, potrivit tabelului definitiv al creanţelor

În plus, are şi un rol activ în dosarul de insolvenţă, din moment ce a cumpărat cu 30.000 de euro un teren al debitoarei Axis Corporate Security, pentru a păstra averea firmei în familie. La rândul său, ginerele lui Blaga are şi el de primit de la societatea în insolvenţă circa 200.000 de lei.

Timpul trece, banii curg

Axis Corporate Security SRL se află în insolvenţă din 2015, dar continuă să primească bani de la stat, pe baza contractelor deja parafate. Din informaţiile aflate în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, reactualizate în noiembrie 2017, firma lui Rudeanu a încasat recent 26.653,43 lei de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, 15.646,11 lei de la Complexul Energetic Hunedoara, în timp ce Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA i-a plătit deja mare parte din datoria de 1.159.331,62 lei.

15.000.000 de euro este valoare totală a contractelor primite de la stat, în principal de Axis Corporate Security

Pe lângă sumele mai mici primite de la alţi parteneri de afaceri, atrage atenţia şi suma de 914.206,67 lei pe care Axis Corporate Security trebuie s-o recupereze de la Romstrade, fostul mare constructor de drumuri patronat de Nelu Iordache. 

A achitat integral prejudiciul iniţial

Ioan Rudeanu a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015 pentru evaziune fiscală, ginerele lui Vasile Blaga petrecând o perioadă şi în arest. În septembrie 2017, Rudeanu a făcut dovada achitării integrale a prejudiciului de circa 650.000 de euro, după cum a constatat judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă al Axis Corporate Security. Cu toate acestea, ANAF şi-a reevaluat calculele şi a stabilit un nou prejudiciu în dosarul penal al ginerelui lui Blaga, de aproximativ 25,3 milioane lei.

 

×
Subiecte în articol: vasile blaga Ioan Rudeanu