x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agentii de munca temporara apar in toamna

Agentii de munca temporara apar in toamna

08 Iul 2004   •   00:00

In toamna vor aparea primele agentii de munca temporara, adica societati comerciale care intermediaza vanzarea si cumpararea de forta de munca pe perioade limitate de timp.

DANIELA IVAN

Munca temporara sau sezoniera este reglementata prin Codul Muncii, insa nu a putut fi utilizata pana nu au aparut Normele de aplicare care sa stipuleze clar ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a se putea ocupa cu "vanzarea" de muncitori. La aceste agentii pot apela toate companiile care au nevoie de muncitori pentru activitati sezoniere, precum cele din agricultura sau constructii. Toti cei care au nevoie de muncitori pentru activitati de cateva ore pe zi pe o perioada de maximum un an si jumatate vor apela la aceste agentii.

AVANTAJE. Oamenii care nu-si gasesc un loc de munca permanent au posibilitatea sa lucreze temporar cu acte in regula. In aceasta perioada le merge vechimea, cotizatia la pensie si obtin un salariu la fel ca si angajatii permanenti. Totodata, firma unde lucreaza are obligatia sa le asigure, de regula, dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca. Si cel mai important, sa-i informeze cu privire la locurile de munca vacante existente, in vederea asigurarii egalitatii de sanse cu ceilalti angajati cu contract individual de munca pe durata determinata.

OPINII. Legislatia prezinta o serie de ambiguitati. Principala problema este limitarea la 18 luni a perioadei de lucru in regim temporar, pentru un angajat. O alta nemultumire este legata de cuantumul garantiei pe care trebuie sa o constituie agentiile de munca temporare: echivalentul a 25 de salarii minime brute pe tara, plus taxele aferente raporturilor de munca.

PROTEST

IMM-urile nu sunt de acord cu aparitia acestor intermediari. "Nu simplifica procedura de angajare si nu reduc fiscalitatea si cheltuielile angajatorilor cu forta de munca", a declarat Ion Teodor, purtatorul de cuvant al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. In plus, patronii spun ca aceasta prevedere se bate cap in cap cu Codul Civil, aflat in vigoare, care permite angajarea cu conventii civile pe perioada determinata. "Societatea comerciala care utilizeaza munca temporara are obligatia sa plateasca agentului de munca temporara valoarea serviciilor acestuia, precum si remuneratia angajatilor temporali. Salariul primit de salariatul temporar nu poate fi inferior celui pe care-l primeste salariatul utilizatorului, care presteaza o munca similara", spune Teodor.
×
Subiecte în articol: economic munca