x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutorul de stat pentru RAAN deblochează mineritul din Oltenia

Ajutorul de stat pentru RAAN deblochează mineritul din Oltenia

02 Iun 2009   •   00:00

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) va primi în următoarele luni un ajutor de stat de 200 de milioane de lei pentru a-şi putea plăti datoriile către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), astfel încât societatea din Târgu-Jiu să iasă din blocajul financiar în care se află, a anunţat Adriean Videanu, ministrul Economiei.



"SNLO nu este o societate cu probleme, e prinsă într-un blocaj generat de cei care au datorii, mai ales de RAAN, dar şi de la comunităţi locale. SNLO trebuie să încaseze 450 de milioane de lei, datoriile ei sunt de vreo 280 de milioane de lei, inclusiv către bugetul de stat", a spus Videanu. El a mai completat că ajutorul de stat trebuie doar notificat către Comisia Europeană, ţara noastră neavând nevoie de acceptul Executivului european.

RAAN are datorii de circa 130 de milioane de lei către SNLO.

Videanu a mai anunţat recent că ministerul face demersuri pentru ca autorităţile locale care au termocentrale cu datorii la SNLO să încaseze subvenţia de 45%, astfel încât banii să ajungă în cele din urmă la furnizorul de lignit.

CE NE AVERTIZEAZĂ
Recent, Comisia Europeană a atenţionat România că Nuclearelectrica cumpără apa grea produsă la Turnu-Severin la un preţ fix stabilit, ceea ce contravine principiilor pieţei. De asemenea, potrivit legislaţiei care consfinţeşte finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, statul român a alocat 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de apă grea. Din 2006 până acum, Nuclearelectrica a achiziţionat 441,4 tone de apă grea pentru reactoarele 3 şi 4. Totalul necesar celor două noi reactoare este de 1.100 de tone de apă grea. Recent, Executivul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care preţul apei grele este majorat de la 1.428 lei/kilogram la 2.050 lei/kilogram. Finanţarea va fi realizată atât de la Guvern, cât şi din sursele Nuclearelectrica. Restul de apă grea este estimat să fie cumpărat cu noua valoare de 2.050 lei/kg, ceea ce înseamnă 1,35 miliarde de lei. Din această sumă, doar 234,5 milioane de lei vor veni din bugetul Nuclearelectrica, restul de la Guvern.

MINERII VOR GARANŢII
Marin Condescu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, cere în continuare ca după acest pas să existe garanţii că societăţile de stat care iau lignit de la SNLO îl vor plăti şi actuala situaţie nu se va mai repeta.

"Este vorba despre o ordonanţă din 2001, în baza căreia se va da acest ajutor de stat eligibil. În 2001, RAAN a fost considerată producător din domeniul nuclear, astfel că toate datoriile sale sunt suportate de stat, sectorul nuclear fiind tratat deosebit de Comisia Europeană", a declarat Condescu pentru Jurnalul Naţional. El a mai precizat că SNLO are nevoie de garanţii ca CET-urile care folosesc lignit, Arad, Braşov, Oradea, cât şi RAAN vor plăti combustibilul şi după ce ajutorul va fi dat. "Oricum, dacă urmărim lanţul, observăm că SNLO a subvenţionat atât RAAN, cât şi Nuclearelectrica", a mai completat Condescu.

×
Subiecte în articol: economic stat snlo