x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alba-neagra cu privatizările. Prima companie de stat care va avea manager privat este Hidroelectrica

Alba-neagra cu privatizările. Prima companie de stat care va avea manager privat este Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    17 Noi 2011   •   21:00
Alba-neagra cu privatizările. Prima companie de stat care va avea manager privat este Hidroelectrica

"Uite privatizarea, nu e privatizarea!" Dupa ce Fondul Monetar In­ter­a­tional (FMI) a facut presiuni pentru vanzarea distributiilor de energie ramase in portofoliul Electrica, iar statul s-a opus vehement, vanzarile de pachete minoritare pe bursa la Nu­clearelectrica, Romgaz si Transgaz pot deveni un nou mar al discordiei cu institutiile internationale.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a cerut oprirea vanzarilor pentru pachetele minoritare de 10% la Nu­clear­electrica si cate 15% la Transgaz si Romgaz, potrivit unui interviu acordat de oficial la Monney Channel. "In plus, statul intentioneaza sa scoata la vanzare pachete minoritare de 15% din mai multe companii pe care le detine, dar acesta nu este cazul so­cietatilor Nuclearelectrica, Trans­gaz si Romgaz. Ariton a preci­zat insa ca Guvernul este dispus sa scada participatia sub 50% in cazul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, avand in vedere ca acesta este «pro­iectul prioritar pentru nou in acest mo­ment»", se arata intr-un comunicat trimis de la compania Links Asso­ciates, care este interfata postului tv.

Pachetele de la Transgaz, Nu­clearelectrica si Romgaz au fost negociate cu Fondul Monetar Inter­na­tional (FMI) si se afla trecute in scri­soarea de intentie. De partea cealalta, ministerul contrazice oficial totul. "Facem precizarea ca ministrul Ion Ariton nu a facut o asemenea afir­matie in cadrul interviului acordat postului The Money Channel. Din contra, ministrul Ariton chiar a facut referiri la programul de privatizari minoritare, numind cateva dintre companiile la care vor fi vandute pachete de 10 sau 15%", se arata intr-o precizare a Ministerului Economiei. "Noi avem un program, dar daca ceea ce ne propunem nu va fi atins, nu ne obliga nimeni sa vindem pachetele minoritare, avem exemplul Petrom, care a fost considerat un esec", afirma insa ministrul Economiei in interviul respectiv, citat in comunicat.

Contradictia vine in contextul in care Ariton l-a demis saptamana trecuta pe Victor Cazana de la condu­cerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pe motiv ca a intarziat privatizarile. Inregistrarea interviului in cauza si transcriptul sau nu au putut fi verificate de Jurnalul National.

Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, declara in timpul vizitei FMI la Bu­cu­resti ca institutia internationala "pune o anumita presiune" pe privatizarea ultimelor trei filiale de distributie a electricitatii si a viitorului Complex Oltenia, ce va fi format din fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova si Rovinari alaturi de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). In final, doar complexul Oltenia va fi inclus in scrisoarea de intentie pentru privatizare.

Oltchim si Hidroelectrica au probleme
Hidroelectrica va fi prima companie care va avea parte de management privat, iar acest lucru se va intampla cel mai tarziu in februarie 2012, a mai declarat Ariton, conform comunicatului. Potrivit ministrului, Guvernul se afla in plin proces de numire a managerilor privati la companiile de stat cu probleme, acestia urmand sa inceapa munca in primele luni ale anului viitor. "As vrea sa incepem cu Hidroelectrica, care a avut si are un potential foarte bun. Hidroelectrica trece printr-o situatie foarte delicata", a spus Ariton. O alta companie de stat in dificultate, potrivit ministrului, este Oltchim.

×